Αγ. Παρασκευή

[Παραθέτουμε την παρέμβαση που έγινε από τον κ. Α. Γκιζιώτη, μέλος της επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού, στη «Συνάντηση για τον Υμηττό» της 2ης Δεκεμβρίου 2007.]

Καλημέρα και ευχαριστώ και για την πρόσκληση που μας έγινε. Δε θα ήθελα να παρέμβω στη διαδικασία, με την έννοια ότι δεν είμαστε γραμμένοι στη σειρά που κάποιοι κρατάτε για τη διαδικασία τη σημερινή, παρόλα αυτά, επειδή εκπροσωπούμε ένα χώρο, ένα Δήμο σημαντικό στην αλυσίδα των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, έχουμε να παραθέσουμε κάποια στοιχεία.
Βρίσκομαι εδώ, όχι με την ιδιότητα τη Δημοτική μου, αλλά με δύο ιδιότητες βασικά. Η μία είναι σαν εκπρόσωπος μιας ομάδας πολιτών που απαρτίζουμε την Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του Υμηττού, που ξεκίνησε τη δράση της εδώ και 15 – 17 χρόνια, το ’92 ουσιαστικά, το ’91 – ’92 και οι οποίοι μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, μαζικότητα και με ευθύνη καταφέραμε, εμείς πρώτοι είδαμε την περιφερειακή Υμηττού να περνά πάνω από την πόλη μας, με όλα αυτά, ακριβώς όπως τα λέτε κι εσείς, απλά ήρθε η περιφερειακή Υμηττού σήμερα, από τη χρήση της, να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όλων αυτών, οι οποίοι έλεγαν ότι η λύση δεν είναι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές.
Πετύχαμε κάποια ζητήματα, δεν καταφέραμε φυσικά να αποτρέψουμε το έργο, στριμώξαμε την Πολιτεία, η οποία αναγκάστηκε τότε με νομοθετική ρύθμιση, με απόφαση της Βουλής δηλαδή, να καταφέρει να ξεπεράσει τα νομικά προβλήματα που τους είχαμε προφανώς θέσει.
Η δεύτερη ιδιότητά μου, σαν μέλος των 23 εκπροσώπων των Δήμων στο Σ.Π.Α.Υ., όχι στην Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Α.Υ., να εκφράσω δύο συναισθήματα. Το πρώτο είναι ότι η χαρά που έχω, ότι κανείς δεν με έχει καλέσει ποτέ εμένα σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Α.Υ. για ο,τιδήποτε. Η χαρά έγκειται στο εξής, ότι οι φορείς, οι κάτοικοι, οι πολίτες, αυτοί που τρέχουν και αγωνίζονται πραγματικά δεν πιστεύουν σε αυτούς τους θεσμούς με την μορφή και τη δράση που έχουν. Κι αυτό με χαροποιεί.
Η δεύτερη βέβαια είναι ότι και γι’ αυτό το λόγο ήρθα να ακούσω πραγματικά και να δω, από τη θέση ευθύνης που έχω και μου αναλογεί, δεν εκλεγήκαμε εμείς από σας, εμείς προταθήκαμε στα Δημοτικά μας Συμβούλια, σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι είμαστε εκεί και συμπτωματικά μπορώ να πω και δεν εκπροσωπώ την Δημοτική Αρχή, ούτε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο Δήμο μου, συγκυριακά είμαι εκεί, αλλά θέλω να πω ότι και να κάνω αυτή την παρένθεση, να πω ότι ένα χρόνο τώρα ουσιαστικά κλείνουμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Α.Υ., εκτός από τη συνεδρίαση για την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας, μαζευτήκαμε μία φορά, μόνο μία φορά. Αυτό τα λέει όλα, δεν χρειάζεται καμιά φιλοσοφία, για να καταλάβει κανείς ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί, που κάποτε ματώσαμε για να τους φτιάξουμε, με ελπίδες ότι φτιάχνουμε και ένα συντονιστικό, που θα ασχοληθεί, θα τρέξει, θα συντονίσει και θα αγωνιστεί και φάγαμε κάποια καλοκαίρια και χρόνους από τη ζωή μας να τον στήσουμε τον Σ.Π.Α.Υ. το ’92.
Απλά, το μόνο που θα ήθελα να καταθέσω είναι μια πολύ μικρή εικόνα για την Αγία Παρασκευή και να κλείσω με μια εκτίμηση πολιτική, να το πω. Νομίζω τελικά ότι μπορούμε να θεωρηθούμε και προνομιούχοι στην Αγία Παρασκευή, παρότι στις 10ετίες που πέρασαν, όλος ο Υμηττός και η Αγία Παρασκευή που ακουμπά στον Υμηττό, όλος ο Υμηττός έχει παραδοθεί σε Οργανισμούς (στρατόπεδα, κολέγια, Υπουργείο Γεωργίας, Δημόκριτος κ.λ.π.) και η Αγία Παρασκευή έχει μία «πόρτα» δύο μέτρων για να μπορεί να περάσει το βουνό. Δηλαδή είναι μία παραλία κι αυτή, όπως η παραλία του Ελληνικού, για παράδειγμα, που έγινε το μεγάλο θέμα του καλοκαιριού, από τα οποία είμαστε αποκλεισμένοι, τελείως αποκλεισμένοι.
Το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτοί οι Οργανισμοί έχουν και ένα δικό τους σχέδιο επέκτασης δραστηριοτήτων στον Υμηττό.
Το τρίτο είναι ότι σχεδόν όλες οι Δημοτικές Αρχές -και χαίρομαι που άκουσα εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών- είναι μία ελπίδα κι αυτή που αντιστέκονται και δεν έχουν τέτοια σχέδια και θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες, αλλά και η δική μας Δημοτική Αρχή έχει το δικό της σχέδιο για τις δικές της παρεμβάσεις μέσα στη Β΄ Ζώνη Υμηττού και αυτό είναι τραγικό.
Προσωπικά, όσο περνάνε τα χρόνια και όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, τόσο λιγότερη εμπιστοσύνη δείχνω, τόσο πιο επιφυλακτικός είμαι και σας καλώ να είσαστε απέναντι σε θεσμοθετημένες τέτοιες μορφές, αλλά πιστεύω ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι από κάτω, να είναι κινηματικός, να είναι πολιτικός, είναι προφανές ότι αυτά δεν είναι συμπτώσεις όλες, αυτά είναι όλα αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και άφησαν το λεκανοπέδιο της Αττικής και την Αθήνα συνολικά να αναπτυχθεί σαν βράχος, γιατί έτσι ουσιαστικά διαβάζεται και από τους δορυφόρους, σαν βράχος.
Να πω μόνο και να κλείσω με αυτό, μια πρόταση ουσίας, νομίζω ότι το κρίσιμο ζήτημα, όσο μπορούμε να πιέσουμε και περνάει από το χέρι μας, είναι να υπάρξει ένα νέο διάταγμα για τον Υμηττό, δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη λύση η Α΄ Ζώνη, γιατί και αυτή προβλέπει, έχει παραθυράκια, για να μπορέσει να παρέμβει, θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο διάταγμα για τον Υμηττό που να πάρει υπόψη του την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της Αττικής και να το χαρακτηρίσει σαν Ζώνη υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας – δεν ξέρω αν είναι αυστηρός νομικά ο όρος – αλλά αυτό θα δέσει τα χέρια σε οποιονδήποτε έχει τη διάθεση, την πρόθεση, το σχέδιο, να βάλει ένα λιθαράκι πάνω στον Υμηττό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Και να κάνω και μία πρόταση για τον Σ.Π.Α.Υ., για να μην είμαι και αχάριστος, ας κάνει τουλάχιστον μία καταγραφή όλων αυτών που ακούστηκαν και θα ακουστούν κι ας ψάξει από άκρη σε άκρη στον Υμηττό και ας φτιάξει ένα βιβλίο να καταδείξει, γιατί έχει και κόστος, και τα χρήματα που πληρώνουμε σαν Δήμος ας πιάσουν και κάπου τόπο, να φτιάξει έναν τόμο, μήπως είναι και δίτομο κιόλας, που να περιλαμβάνει μέσα όλες τις αυθαιρεσίες στον Υμηττό, όλα τα σχέδια και να είναι μία βίβλος παρουσίασης τουλάχιστον των ζητημάτων για τον Υμηττό. Ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: