Χολαργός

Κατεβάστε και διαβάστε το κείμενο της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έγινε από πολίτες του Χολαργού, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση για εξαίρεση από αναδάσωση 8ο στρεμάτων δασικής έκτασης.

[Παραθέτουμε επίσης την εισήγηση που έγινε από την κα. Χαρά Καφαντάρη, μέλος του Δικτύου Πολιτών Χολαργού, στη «Συνάντηση για τον Υμηττο» τη 2η Δεκεμβρίου 2007.]

Μιλάω εκ μέρους του «Δίκτυου Πολιτών Χολαργού» μία συλλογικότητα, η οποία λειτουργεί στο Χολαργό εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια, δεν είμαστε ακόμη Δημοτική Κίνηση, αλλά μία ένωση πολιτών, η οποία δραστηριοποιείται για μια σειρά ζητήματα.
Προτεραιότητά μας από την αρχή ήταν το θέμα του Υμηττού και το θέμα του Υμηττού μας ενδιαφέρει και συνολικά, αλλά και ειδικά, γιατί στην περιοχή μας, όπως ξέρετε που έγινε και μία πυρκαγιά τώρα το καλοκαίρι, τελευταία, στις 25 Αυγούστου και κάηκαν γύρω στα 300 στρέμματα γης και δασικό κομμάτι μεγάλο, είναι ένα σημείο το οποίο διεκδικείται από πάρα πολλούς.
Είναι ένα σημείο το οποίο διεκδικείται είτε από την εκκλησία, έχουμε εδώ και ένα- δυο χρόνια δημοσιεύματα για πιθανότητα ανέγερσης και Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας, μετά πιθανόν από την αποτυχία που υπήρχε να γίνει κάτι τέτοιο στον Καρέα, μετά την κινητοποίηση του Δήμου και των φορέων και των κατοίκων, ένα αυτό.
Έχουμε ιδιώτες οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις, έχουμε συνεταιρισμούς οικοδομικούς και μια σειρά συμφέροντα. Το ζήτημα αυτό εμείς σαν «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού» το κινήσαμε, το αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή που μαζευτήκαμε και το κινήσαμε σε δύο επίπεδα: Το κινήσαμε σε επίπεδο θεσμικό και σε επίπεδο κινηματικό. Και τι εννοώ με αυτό; Όταν λέω θεσμικό, εννοώ με παρεμβάσεις, με δράσεις στο Δήμο και στα Όργανα του Δήμου, μέσα από αξιοποίηση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες με 25 υπογραφές να κάνουν ερωτήσεις, το κάναμε αυτό, οι απαντήσεις δεν ήταν πάντα πολύ συγκεκριμένες, αλλά με τον τρόπο αυτό αναδείχτηκε το ζήτημα. Με έκδοση ψηφισμάτων τα οποία κάναμε και μάλιστα οφείλω να πω ότι εδώ και δύο χρόνια, από 1996 μάλλον, ενάμισι χρόνο το καλοκαίρι, το ζήτημα αυτό που ακούστηκε πολύ και εισηγητικά και από τους προλαλήσαντες Δημάρχους, το θέμα της Α΄ και Β΄ Ζώνης Υμηττού, εμείς το είχαμε βάλει πολύ έντονα από πριν, χωρίς να σημαίνει αυτό, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται χρόνια, αλλά θέλω να πω το είχαμε αναδείξει έγκαιρα.
Πρόσφατα, στο επίπεδο αυτό, κάναμε και μία συγκέντρωση, όπως ανέφερε και ο φίλος Πάνος Τότσικας στη δική του εισήγηση, στις 14 Οκτωβρίου στο Χολαργό, πήρε κάποια δημοσιότητα μαζί με την «Διαδημοτική» στην οποία συμμετέχουμε και βγάλαμε και κάποιο ψήφισμα. Πραγματικά το πρώτο θέμα το οποίο, ξαναλέω, αναδείξαμε μέσα από το ψήφισμα το οποίο ένα κομμάτι θα σας διαβάσω, είναι εκτός του ότι να ανακηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η καμένη περιοχή τη Υμηττού, έχουμε πληροφορίες ότι ήδη έχει βγει και το ΦΕΚ, που κατά κάποιο τρόπο κήρυξε αναδασωτέα την περιοχή, έχουμε πει να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1978, με στόχο την απόλυτη προστασία του δάσους, την επέκταση της Ζώνης Α΄ μέσα στη Β΄, δηλαδή ουσιαστικά να μην υπάρχει Β Ζωνη και βέβαια αυτό είναι ένα ζήτημα και χαίρομαι που και εισηγητικά και από τους προλαλήσαντες Δημάρχους, υπάρχει αυτή η βούληση και πραγματικά θα ήταν μια καλή στιγμή χρονική από τη σημερινή συνάντηση να βγει μία τέτοια πρωτοβουλία για να αναθεωρηθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα όσον αφορά το κομμάτι της Α΄ και Β΄ Ζώνης προστασίας, γιατί δεν παίρνει άλλο πλέον.
Μην ξεχνάμε τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, μην ξεχνάμε ότι από τους τελευταίους πνεύμονες που έχουν μείνει στην Αττική είναι ο Υμηττός, ό,τι ειναι πράσινο πρέπει να παραμένει πράσινο και ό,τι δεν είναι πράσινο πρέπει να γίνει πράσινο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το γενικότερο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, που όλοι λένε και όλοι λέμε.
Επίσης, θα ήθελα να πω ένα άλλο αίτημα που βγήκε απ’ αυτή τη συνάντηση στο ψήφισμά μας, είναι να ιδρυθεί Δασαρχείο Υμηττού. Αυτό οφείλω να πω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χολαργού ομόφωνα το έχει ψηφίσει να γίνει Δασαρχείο Υμηττού. Επίσης είχαμε αποφασίσει και κάποια άλλα ζητήματα σε σχέση με τον καθαρισμό του Υμηττού, με σύστημα κρουνών κατά μήκος όλων των Περιφερειακών Οδών, ώστε να αποτρέπεται πρόβλημα πυρκαγιάς και διάφορα.
Και τέλος έχουμε αποφασίσει να απευθυνθούμε για κάποια ζητήματα και στο «Συνήγορο του Πολίτη». Αυτό αφορά το πρώτο κομμάτι που είπα, το θεσμικό. Και θα ήθελα πραγματικά να επαναλάβω σήμερα πρόταση συγκεκριμένη, να αναληφθεί ειδική πρωτοβουλία από τον Σ.Π.Α.Υ., μιας και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, συμφωνούμε για το θέμα της Α΄ και Β΄ Ζώνης, να μην υπάρχει Β΄ Ζώνη, να είναι Α΄ Ζώνη όλος το Υμηττός.
Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το κινηματικό. Με το κινηματικό κάναμε το προηγούμενο Σάββατο μία συμβολική θα έλεγα δενδροφύτευση στην περιοχή την καμένη, εκεί στα όρια του Χολαργού με τον Παπάγο, συμμετείχαν παιδιά, συμμετείχαν Οδηγοί, το Σώμα των Ελληνίδων Οδηγών, υπήρχε μεγάλη δημοσιότητα και θέλαμε να δείξουμε με αυτό ότι πραγματικά θέλουμε δάσος, έχουμε ανάγκη δάσος και οι προσπάθειες και το θέμα του Υμηττού θα συνεχίσει να μας απασχολεί σαν «Δίκτυο» σε όλα τα επίπεδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: