Εθελ. Δασοπ/σία

[Παραθέτουμε την εισήγηση που έγινε από τον κ. Βαγγέλη Στογιάννη, μέλος της «Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής», στη Συνάντηση για τον Υμηττό της 2ης Δεκεμβρίου 2007.]

Τη φετινή περίοδο η «Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής» επιχείρησε σε επιχειρήσεις πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις συνολικά, που στο 80% των οποίων έγινε πλήρης κατάσβεση στα πρώτα στάδια της φωτιάς και δεν χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ορισμένες από αυτές ήταν σε πολύ επικίνδυνες περιοχές, όπου εάν ξέφευγε η φωτιά, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα απ’ όσα θρηνήσαμε στη φετινή φωτιά του Υμηττού.
Αντίστοιχο έργο έχουν επιδείξει όλες οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας και η δασοπροστασία της Ηλιούπολης και η δασοπροστασία του Βύρωνα. Επίσης, εκτός του Υμηττού επιχειρήσαμε με τρία πεζοπόρα 40 ανθρώπων και οχήματα και το υδροφόρο του Δήμου Καισαριανής στη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας. Οι επιχειρήσεις αυτές κράτησαν από 20 έως 30 ώρες η κάθε μία, ήταν εξαντλητικές επιχειρήσεις. Εκεί η δασοπροστασία επιχείρησε με τις οδηγίες του Αττικάρχη της Πυροσβεστικής, του κου Στεφανίδη.
Στη φωτιά της Πεντέλης, η δασοπροστασία με τις ομάδες του δικτύου εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας και στις δύο βέβαια μεγάλες φωτιές του Υμηττού, στην πρώτη της 16ης Ιουλίου που επιχειρήσαμε με 60 μέλη πεζοπόρων μας, το οποίο επιχειρούσε μέχρι την επόμενη ημέρα στις 5 το πρωί και τα δύο οχήματά μας και τη φωτιά στις 25 Αυγούστου στον Παπάγο, όπου η «Εθελοντική Δασοπροστασία της Καισαριανής» έστειλε για 24 ώρες περίπου, πέρα από τα δύο οχήματά της και πεζοπόρο με δύναμη συνολική, άνω των 150 εθελοντών. Αυτά για τη δουλειά που κάνουμε. Εκτός από αυτό, οργανώσαμε σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου την επιτήρηση του δάσους του Υμηττού στην περιοχή του τομέα ευθύνης μας.
Θα έλεγα ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ σε πρώτο στάδιο, εμάς της δασοπροστασίας μας χαροποιεί, γιατι σκεφτόμαστε ότι είστε ακριβώς ο αριθμός ανθρωπων που μας έλειπε φέτος , που αν ήταν να κρατάνε μία 3ωρία σε όλο το καλοκαίρι, ο κάθε ένας από εσάς, σε απογευματινή ή πρωινή ή βραδινή βάρδια στον Υμηττό, θα είχαμε το 10% των περιπτώσεων που χρειάστηκε να επέμβουμε σε δασικές πυρκαγιές. Μετά από εκπαίδευση που μπορεί να την περάσει ο καθένας οπωσδήποτε. Ο στρατός είναι απολύτως ανεκπαίδευτος για μία τέτοια δουλειά, δυστυχώς.
Σε δεύτερη ανάγνωση θα έλεγα όμως ότι προβληματίστηκα λίγο και όλοι εμείς στη δασοπροστασία από τη σημερινή μας ημερίδα. Ξέρετε, ίσως βρισκόμαστε μπροστά και από γεγονότα που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις περιπτώσεις περιοχών που κινδυνεύουν, εν πολλοίς, καμιά φορά από τους προστάτες τους και από τη διάθεση προστασίας.
Άκουσα σήμερα ότι ο Υμηττός είναι «πράσινο», σε κάποια τοποθέτηση. Έχει και πράσινο χρώμα, αλλά ο Υμηττός είναι πρωτίστως δασικό οικοσύστημα. Ένα δασικό οικοσύστημα με ανυπολόγιστη αξία, δεν είναι ούτε προδάσος – όπως άκουσα κάπου αλλού – ούτε τίποτε. Είναι δάσος, δάσος, δάσος και τέτοιο πράγμα πρέπει να μείνει. Τον τελευταίο καιρό, μίλησα στην προηγούμενη φράση μου για μόδα προστασίας, η οποία δημιουργεί εν πολλοίς μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που έρχεται τάχα να διορθώσει. Της μόδας λοιπόν είναι οι δενδροφυτεύσεις τον τελευταίο καιρό.
Πολύ σεμνός ο Χολαργός, δεν ήταν συμβολική η δενδροφύτευση του Χολαργού. Ο Χολαργός έκανε με άριστο επιστημονικό τρόπο, όντως, ήταν συμβολική η δενδροφύτευση όσον αφορά τα δενδρύλλια, σε μία καμένη περιοχή, ιδιαίτερα σημαντικό αυτό, όπως μπορεί να διαβεβαιώσει και ο κ. Δασάρχης αν είναι στην αίθουσα.
Το σημαντικότερο που έκανε ο Χολαργός είναι ότι έκανε σποροφύτευση σε προβλαστημένα βελανίδια, συνεργαστήκαμε με αυτό το πράγμα, ποικιλίες δρυός, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή και έχει φτωχύνει το οικοσύστημα του Υμηττού, έκαναν μία προσπάθεια επανεισαγωγής του καμένου.
Το επόμενο Σάββατο η «Δασοπροστασία Καισαριανής» -και κλείνω με αυτό την παρέμβασή μου- και σας καλώ όλους εσάς, με ένα μικρό κατσαβίδι, να μην κουραστείτε, μαζί με τις άλλες εθελοντικές ομάδες και σε συνεργασία με τον Σ.Π.Α.Υ., στις καμένες περιοχές από την πυρκαγιά της 16ης Ιουλίου στον Υμηττό, παράλληλα με τη δενδροφύτευση και θα σας έλεγα, δεν το λέω άδικα, οι δενδροφυτεύσεις είναι επικίνδυνες, Εφημερίδα του Χολαργού, ο κ. Δήμαρχος του Χολαργού επαίρετο σε συνεργασία με το Δασαρχείο ότι θα βάλει ευκαλύπτους στον Υμηττό, να μας φέρει και κοάλα μετά, γιατί τα φυτά θα εξαφανιστούν από τους προστάτες, θα εξαφανιστούν και πολλά είδη ζωής. Αυτό που θα φυτρώσει να είναι δάσος και να είναι καλύτερο από αυτό που κάηκε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: