Τοποθετήσεις φορέων

[Παραθέτουμε σε αυτή τη σελίδα τους χαιρετισμούς που έγιναν στην αρχή της ημερίδας «Συνάντηση για τον Υμηττό» από το δήμαρχο Καισαριανής κ. Σπύρο Τζόκα, το δήμαρχο Βύρωνα και πρόεδρο του Σύνδεσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμητού κ. Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και το Δασάρχη Πεντέλης κ. Αλ. Ρήγα. Στη συνέχεια δίνονται οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον κ. Πάνο Κόνσουλα, μέλος της Δημοτικής Συνεργασίας «Βύρωνας: Ανάπτυξη – Προοπτική», τον κ. Σταθόπουλο, μέλος της Δημοτικής Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα», τον κ. Παύλο Αναστούλη, μέλος της «Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα», τον κ. Γιάννη Σκουμπούρη, δημοτικό σύμβουλο Βούλας, τον κ. Σωτήρη Μπότα, μέλος της «Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής» και την κα. Χριστίνα Κόηκα, μέλος της «Πρωτοβουλίας Γένοβα».]

α

Σπύρος Τζόκας (δήμαρχος Καισαριανής): Αρχικά να συγχαρώ βέβαια τη Διαδημοτική αυτή Κίνηση των πολιτών. Συμμετείχα και σε μια άλλη διάσκεψη που έγινε πριν από 2 ή 3 μήνες στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι σημαντική πραγματικά η δουλειά της και έχουμε πει πάρα πολλές φορές -τουλάχιστον εγώ το πιστεύω- ότι οι ομάδες εθελοντών καταδεικνύουν το βάθος της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών είναι η έκφραση της Δημοκρατίας και αυτό είναι πραγματικά που σήμερα νομίζω πρέπει να επιδιώκει η κοινωνία μας.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της Ημερίδας. Όλοι νομίζω θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο κοινωφελές έργο είναι αυτό που μας παρέχει η φύση. Άρα λοιπόν οποιαδήποτε επίκληση για κοινωφελές έργο εκεί, μηδενίζεται, εκμηδενίζεται από την άποψη ότι αυτό το κοινωφελές έργο είναι το υψηλότερο, αυτό το οποίο μας παρέχει η φύση, το δάσος.
Το περασμένο καλοκαίρι, βέβαια, μας ταλαιπώρησε αρκετά, μας πίκρανε αρκετά, με την τραγωδία που ζήσαμε και στον Υμηττό, έστω σε περιορισμένη κλίμακα με την έννοια ότι είτε από συντονισμένες δυνάμεις, είτε με την τύχη, με την εύνοια της τύχης, αποφύγαμε τα χειρότερα. Θεωρώ ότι πλέον δεν πρέπει να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση και πρέπει να τελειώσει αφαιρώντας το κίνητρο για να λειτουργούν τέτοιες καταστάσεις.
Πυρκαγιές, εμπρησμοί, πολυ-ιδιοκτησία είναι όλα συναφή. Το κίνητρο μέχρι τώρα είναι το απλό, που το ξέρουμε όλοι. Καίγεται μια περιοχή, δεν αναδασώνεται η περιοχή, φυτρώνουν διάφορα κτίσματα στην περιοχή και αυτό είναι οφθαλμοφανές, το έχουμε δει στην Πεντέλη, το έχουμε δει στον Διόνυσο, το έχουμε δει σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν καεί.
Άρα λοιπόν η αφαίρεση του κινήτρου είναι ότι, όπου υπάρχει δάσος, όπου είναι δάσος, και αυτή είναι και δήλωση του Πρωθυπουργού, παραμένει δάσος. Δεν υπάρχουν χώροι χέρσοι, δεν υπάρχει Β΄ Ζώνη. Τέλος αυτή η ιστορία με τη Β΄ Ζώνη, με την Β΄ Ζώνη των κοινωφελών χρήσεων. Αυτή η Β΄ Ζώνη ουσιαστικά είναι ένα από τα κίνητρα, ένα από τα κίνητρα να παραμείνει χέρσο ένα μέρος, δεν υπάρχει.
Το ίδιο ζήτημα ακριβώς αντιμετωπίζουμε εδώ στην Καισαριανή, εδώ και καιρό, και είμαι αισιόδοξος έτσι όπως το έχουμε πάει, με την συμπαράσταση όλων, και των κατοίκων και εκτός Καισαριανής, με την συμπαράσταση όλων των ευαίσθητων ανθρώπων, νομίζω ότι θα το αποφύγουμε, πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε, ότι το επιχείρημα είναι το εξής, ότι εκεί που χτίζουμε δεν υπάρχει δένδρο, αλλά το ζήτημα είναι ότι μπορεί σε πολλές περιοχές να μην υπάρξει δένδρο στην πορεία. Όταν καίγεται μια περιοχή, στη συνέχεια δεν υπάρχει δένδρο, άρα δεν κόβουμε δένδρα.
Επομένως, λοιπόν, θα έλεγα για το πρώτο σημείο, την πρώτη επισήμανση, είναι η αφαίρεση του κινήτρου, να μην υπάρχει κίνητρο, να μην υπάρχει κάποιος που οπλίζει το χέρι του εμπρηστή, να μην υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από την πυρκαγιά, να ξέρουν όλοι, να είναι κοινός τόπος ότι αυτό που κάηκε θα ξαναγίνει δάσος, δεν πρόκειται να μπει ούτε ένα μέτρο τσιμέντου. Άρα, λοιπόν. με αυτή την οριστική τελεσίδικη, αδιαπραγμάτευτη απόφαση αφαιρείς το κίνητρο, άρα αφαιρείς και τον εμπρησμό.
Δεύτερη επισήμανση: Όσον αφορά το ζήτημα το δικό μας, το ζήτημα που μας ταλάνισε και μας ταλανίζει με την Μητρόπολη. Θέλω να σας διαβάσω, ξέρετε ότι ο Μητροπολίτης Καισαριανής- Βύρωνα και Υμηττού μας πήγε στα Δικαστήρια ως παράνομους. Προς τιμήν του, θέλω να σας διαβάσω από μια τοπική εφημερίδα «Τη Φωνή του Δημότη» το καταληκτικό μόνο της απόφασης του Δικαστηρίου. Λέει λοιπόν το καταληκτικό και έχει σημασία ένα σημείο που θα τονίσουμε στην πορεία:
«Όπως προκύπτει από τον ένορκη κατάθεση του Δημάρχου Καισαριανής, Σπύρου Τζόκα, που περιέχεται στα Πρακτικά: Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι επειδή ο χώρος αυτός υπάγεται μέσα στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής, που είναι προστατευόμενη περιοχή, πρέπει να αναδασωθεί και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανοικοδόμηση μέσα σ’ αυτόν προς το συμφέρον τόσο των κατοίκων της Καισαριανής, όσο και των γύρω περιοχών και ευρύτερα όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής».
Αυτό αναφέρεται στη δενδροφύτευση που κάναμε στον χώρο αυτόν και στις συγκεντρώσεις που κάναμε, μας πήγε στα Δικαστήρια ο Μητροπολίτης ότι παραβιάζουμε ιδιωτικό χώρο, με αυτές τις κατηγορίες τις νομικές (παραβίαση, όχληση κ.λπ.), που είναι μια σειρά από κατηγορίες.
Λέει το Δικαστήριο, λοιπόν: «Ο ισχυρισμός αυτός του Δημάρχου είναι νομικά βάσιμος. Στηρίζεται στο άρθρο – κι εδώ έχει σημασία – στο άρθρο 24 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλου είδους χρήση που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».
Δηλαδή με το άρθρο 24 λέει στη συνέχεια, η κατάληξη: «…επομένως οι κινητοποιήσεις των δημοτών, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι οι δυο συγκεντρώσεις στον επίδικο χώρο τον Ιούλιο, η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, καθώς και η μερική δενδροφύτευση του επίδικου χώρου αποσκοπούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δεν συνιστούν κατά την κρίση του Δικαστηρίου αυτού προσβολή της νομής, της αιτούσης κ.λ.π., κ.λ.π.», δηλαδή δικαιωνόμαστε στο Δικαστήριο με βάση το άρθρο 24, το οποίο άρθρο 24 γνωρίζετε όλοι ότι πάει για αναθεώρηση. Με βάση αυτό το άρθρο μας δικαιώνει το Δικαστήριο.
Επομένως, λοιπόν, εμείς αντισταθήκαμε με τη βοήθεια όλων και νομίζω ότι πάμε καλά σ’ αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα κομμάτι σιμέντο στο χώρο αυτό.
Το τρίτο ζήτημα, η τρίτη επισήμανση είναι το θέμα του κυκλοφοριακού και η υπογειοποίηση, να το πούμε καθαρά, το καθαρό ελληνικό είναι η «υπογείωση», που ζητάμε. Αυτό είναι περιβαλλοντικά, εκτός από κοινωνικά, που είναι προφανέστατο ότι εδώ έχει χωρίσει η έξοδος της Αττικής Οδού την Καισαριανή στα δύο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ατυχήματα, να υπάρχει και ανωμαλία στη δημόσια ζωή. Δεν ήταν σχεδιασμένη η Καισαριανή γι’ αυτό το φόρτο τον κυκλοφοριακό της εξόδου της Αττικής Οδού, άρα λοιπόν κοινωνικά έτσι κι αλλιώς είναι ωφέλιμο, αλλά και περιβαλλοντικά είναι ωφέλιμο γιατί επιδιώκουμε και θέλουμε και την έχουμε κάνει και πιέζουμε προς αυτή την κατάσταση, υπόγειο δρόμο, συνδετήριο υπόγειο δρόμο, από την έξοδο της Κατεχάκη και της Αττικής Οδού, ο οποίος υπόγειος δρόμος θα καταλήγει μετά την Ευφρονίου, δηλαδή περίπου στο Χίλτον ή μετά το Κάραβελ, κάπου εκεί.
Αυτό θα απαλλάξει και την κοινωνία της Καισαριανής από αυτό το φόρτο, θα μειώσει, θα εξαλείψει τα ατυχήματα που γίνονται καθημερινά – μην ξεχνάτε ότι στο δρόμο της Καισαριανής και στους δρόμους των άλλων πόλεων, δεν μιλάω μόνο για την Καισαριανή, υπάρχουν σχολεία, υπάρχουν γήπεδα, κυκλοφορούν παιδιά, νηπιαγωγεία, μαθητές, γιαγιάδες με τα παιδάκια τους – θα απαλλάξει λοιπόν αυτό, αλλά παράλληλα θα έχει, θα έλεγα, και περιβαλλοντικό όφελος με την έννοια των καυσαερίων.
Και τελειώνω με το εξής, ότι πέρα απ’ αυτό, επιγραμματικά, σας το έχω δώσει κιόλας, είναι ένα φυλλάδιο εδώ, τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τον Υμηττό, βέβαια οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μαζί και με το Σύνδεσμο που θα πει ο Συνάδελφος Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς σε λίγο, θα πει και για το Σ.Π.Α.Υ., αλλά σας λέω και τις ξεχωριστές, έχουμε κάνει πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το έχουμε υποβάλλει, για τους υδάτινους πόρους του Υμηττού. Αυτό μπορείτε να το δείτε μέσα αναλυτικά σ’ αυτό που σας έχω μοιράσει.
Έχουμε κάνει επίσης πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις θερμικές νησίδες της Καισαριανής και τα ψυχρά υλικά, τοποθέτηση δηλαδή ψυχρών υλικών, οπότε η θερμοκρασία να πέφτει, ειδικά στις περιόδους του καύσωνα. Έχουμε κάνει μέτρηση, μετρήσεις σ’ αυτά έχουν γίνει, αυτό το τρίτο έχει γίνει, μετρήσεις ρύπων στις σχολικές αίθουσες και έχουμε μπει με τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων σε ένα πρόγραμμα για τους ρύπους αυτούς.
Και κυρίως πρέπει εδώ να τονίσω και τελειώνω με αυτό, αλλά είναι το πιο σημαντικό, ότι τη μεγάλη βοήθεια, τη σημαντική βοήθεια, που χωρίς αυτούς και κάνουμε, τώρα έχουμε συντονιστεί, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής, η οποία προσφέρει τα μέγιστα, κυριολεκτικά, στην προστασία του δάσους εδώ, του αισθητικού δάσους, και έχουμε προωθήσει μια συνεργασία με την Γερμανία, όπου ήδη παίρνουμε ένα πυροσβεστικό όχημα για την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστας και στη συνέχεια έπονται και άλλα.
Δεν θέλω να πάρω περισσότερο χρόνο, είναι και αρκετοί άλλοι ομιλητές, σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.
α
α
Νίκος Χαρδαλιάς (Δήμαρχος Βύρωνα, Πρόεδρος Σ.Π.Α.Υ.): Να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου τη σημερινή εκδήλωση και την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τις Ομάδες Πρωτοβουλίας των Δήμων που εμπλέκονται στο Δίκτυο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ πέρα και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής περισσότερο για να ακούσουμε, με την έννοια ότι σαφώς ο Σύνδεσμος μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν τον Υμηττό, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό σε όλους, ότι ο Σύνδεσμος αποτελείται από 15 Δήμους – Μέλη, τα οποία, πιστέψτε με, σε πάρα πολλά θέματα που είναι αυτονόητα, ακόμη και η προοπτική κάποιων θεμάτων είναι ακόμη διεκδικούμενη.
Νομίζω ότι τόσο ο Πάνος, όσο και ο Σπύρος, βάλανε δυο- τρία τέτοια ζητήματα, όπως το ζήτημα της κατάργησης της Β΄ Ζώνης που συζητάμε πολύ έντονα ειδικά τον τελευταίο καιρό και η μετατροπή της σε Α΄ Ζώνη, συναντά αντιδράσεις από πολλά μέλη του Συνδέσμου και από κάποιους Δήμους. Προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και να τα βάλουμε σε μία ανοιχτή συζήτηση πλέον, σε μια ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να καταλήξουμε σε κάποια δεδομένα.
Ο Σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Αυτή τη στιγμή ήδη δημοπρατήθηκε ένα πολύ μεγάλο έργο στην Ηλιούπολη, υδραυλικό, που αφορά την προστασία του περιαστικού πρασίνου στον Υμηττό, τρέχει τέσσερα διαφορετικά έργα αναδασώσεων, στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στην Γλυφάδα και στον Βύρωνα. Φέτος μπορέσαμε και απορροφήσαμε χρήματα και καθαρίσαμε πάνω από 4.000 στρέμματα στον περιαστικό ιστό.
Πάνω απ’ όλα η ζωή του Συνδέσμου είναι ήδη οι εθελοντές μας, προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους και μέσα από διάφορα προγράμματα να απορροφούμε χρήματα για τον εξοπλισμό τους και σε αυτοκίνητα, αλλά και σε άλλου είδους εξοπλισμούς. Αυτό όμως που πρέπει να είναι η πρωταρχική άποψη και θέση του Συνδέσμου, των ομάδων πρωτοβουλιών, είναι η αλλαγή νοοτροπίας και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
Εάν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία που έχουμε στην προσέγγιση και αν δεν κάνουμε και οι ίδιοι βήμα-βήμα την αυτοκριτική μας σε πάρα πολλά ζητήματα, νομίζω ότι τίποτε δεν θα αλλάξει. Υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σε κάθε επίπεδο, νομίζω ότι η εγρήγορση όλων των ομάδων πρωτοβουλίας και η συμμετοχή σ’ αυτή και η αφύπνιση του πολίτη και η ενεργοποίησή του είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο θα έρθει να ενδυναμώσει και τις προσπάθειες του Συνδέσμου.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Σύνδεσμος έχει ανοιχτά τα αυτιά του, παρά τις ισορροπίες που πρέπει και προσπαθούμε να κρατήσουμε σε επίπεδο Δημοτικών Αρχών, δηλαδή, όπως σας είπα, τα ζητήματα αυτά δεν μας βρίσκουν όλους σύμφωνους σε μια σειρά ζητημάτων, επειδή όμως το θέμα του Υμηττού είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, είναι αν θέλετε και λόγω των εξελίξεων και λόγω των τελευταίων χρόνων, αυτά που συμβαίνουν στον Υμηττό, φέτος είχαμε να αντιμετωπίσουμε στους 15 Δήμους 167 πυρκαγιές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του 2002 με 121 πυρκαγιές και είναι σημαντικό ότι μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, όχι τόσο πολύ από τύχη, όσο από οργανωμένες προσπάθειες νομίζω, μπορέσαμε και αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο και για τα επόμενα χρόνια που έρχονται.
Όλοι συμφωνούν ότι ο Υμηττός είναι ο τελευταίος πνεύμονας που έχει μείνει, από κει και πέρα είναι ευθύνη δική μας, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέσα από συγκεκριμένες κινητοποιήσεις, να συνειδητοποιήσει το Κράτος, γιατί αν πρέπει να αλλάξουμε κάτι, είναι τη βούληση του Κράτους, την ευθύνη του απέναντι στα πραγματικά δεδομένα, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη, ας πούμε, και κάποιες διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται όλο αυτό το ζήτημα του Υμηττού να έχει σίγουρα ιδεολογική βάση, αλλά να μην φτάσουμε σε ένα σημείο ιδεοληψιών, όπου περισσότερα θα βρεθούν θέματα που θα μας χωρίζουν παρά αυτά που θα μας ενώνουν, ώστε να μπορέσουμε όλα αυτά να ανοίξουμε μια ατζέντα, όπου μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να τα αναδείξουμε και αν όχι, να τα επιβάλλουμε στο Κράτος, στην Κυβέρνηση, σε όλους εκείνους που κατά καιρούς μιλάνε για το θέμα του πρασίνου, μιλάνε για το θέμα του Υμηττού, αλλά στην ουσία μέσα από τα νομοθετικά τους έργα και μέσα από τις πράξεις τους τίποτε δεν προχωράει.
Θα σας πω ότι και στους 15 Δήμους υπάρχουν ανοικτά θέματα. Η άποψη που έχουμε και σαν Εκτελεστική Επιτροπή είναι ότι υπάρχουν Δήμοι με αυξημένο συντελεστή εγρήγορσης και αφύπνισης στα ζητήματα του Υμηττού, υπάρχουν όμως και Δήμοι – Μέλη, οι οποίοι το ζήτημα του Υμηττού είναι ένα πρόσχημα, είναι ένα ευκαιριακό πυροτέχνημα το οποίο μέσα απ’ αυτό προσπαθούν να αναδείξουν επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και δράσεις.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, και εφ’ όσον το θέλει και το Δίκτυο, μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής, να δούμε τα θέματα που έχουμε ανοικτά εμείς, τα θέματα που βάζει το Δίκτυο και όλοι μαζί να πορευτούμε. Εμείς είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, με κάθε μέσον, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι τίποτε χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών δεν μπορεί να προωθηθεί, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, δεν μπορεί να αποτελέσει την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές. Σας ευχαριστώ.
α
α
Αλ. Ρήγας (Δασάρχης Πεντέλης): Γεια σας. Κατ’ αρχήν χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στη συνάντηση αυτή μαζί σας, παρότι σήμερα είναι και οι εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Προσπάθησα να ξεκλέψω χρόνο και να είμαι εδώ μαζί σας. Άκουσα πολλές από τις εισηγήσεις σας. Ανέφεραν τα προβλήματα του βουνού.
Θα ήθελα να δηλώσω, κατ’ αρχήν, ότι το Δασαρχείο Πεντέλης δέχεται αυτές τις προσπάθειες όσον αφορά την κοινή προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από το περιβάλλον και αν γίνεται να το βελτιώσουμε. Σας ενημερώνω ότι δυστυχώς υπάρχει υποστελέχωση, ελλιπείς υποδομές, μη κτηματογράφηση, μη μηχανοργάνωση, με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι δυνατότητές μας. Αναλογιστείτε ότι το Δασαρχείο Πεντέλης έχει στη δικαιοδοσία του 52 Δήμους και Κοινότητες και αυτή τη στιγμή δουλεύουν έξι Δασολόγοι και πέντε Δασοπόνοι για όλη αυτή την έκταση, έχοντας σε εκκρεμότητα πάνω ίσως και από 15.000 αιτήματα.
Αναλογιστείτε ότι στον Υμηττό έχουμε διαθέσιμους δύο Δασοφύλακες από την πλευρά της Αθήνας και έναν από την πλευρά την Ανατολική. Όποια όμως προβλήματα υπάρχουν, θα ήθελα να ταξινομηθούν ως εξής: Καταγγελίες βοηθούν όταν είναι συγκεκριμένες, αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρόνο και αν είναι δυνατόν στοιχεία καταγγελλόμενου. Έτσι βοηθιέται το τοπικό Δασονομείο.
Όσον αφορά τη Δυτική πλευρά, προς Αθήνα δηλαδή, Δασονομείο Αγίας Παρασκευής με τηλέφωνο του Δασαρχείου, του κέντρου, 210 6135010 και εσωτερικό 221 και fax 210 6137920, όσον αφορά την Ανατολική πλευρά του Υμηττού, Δασονομείο Κορωπίου με τηλέφωνο 210 6623454, το οποίο είναι και fax.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, ζητάμε και τη συνεργασία σας και θα ήθελα να πω και δυο λόγια στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, νομίζω ότι κάποια ελάχιστα έχουμε καταφέρει και αισιοδοξώ ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα. Ξεκινώντας από κάτω, από Νότια, από τη Βάρη, και χθες είδα μια ανακοίνωση στα Μέσα, ήδη έχουμε κατορθώσει και έχει βγει απόφαση Αρείου Πάγου, ότι είναι δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις και ο Αλέξανδρος Δάσιος, ο οποίος πέθανε προφυλακισμένος το ’79, όπως και ο δικαιοπάροχός του, ο Οικονομίτσιος Βασίλειος, ο οποίος συνελήφθη το 2006 και πέθανε αρχές του 2007 φυλακισμένος, ξεκαθαρίστηκε ότι αυτές οι εκτάσεις είναι δημόσιες. Βέβαια, συνέχιζαν αρκετοί την ίδια κατάσταση. Απ’ ό,τι άκουσα από τα Μέσα χθες, ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και σε κάποιους άλλους ακόμη Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους.
Όσον αφορά τη Γλυφάδα. Είναι στους περισσότερους γνωστό, γιατί έγινε κι αυτό στα Μέσα γνωστό, ότι ήδη έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα με 12 χρόνια κάθειρξη, Γεωργίου και Κωνσταντινίδης, και μάλιστα με 400.000 ευρώ, αν θυμάμαι καλά ο ένας, ο Γεωργίου παραστάθηκε, 500.000 ευρώ ο Κωνσταντινίδης, ο οποίος δεν παραστάθηκε, είναι στο Λονδίνο, οπότε περιμένουμε το δεύτερο βαθμό εκδίκασης, έχει βγει απόφαση δευτεροβάθμιας Επιτροπής, μετά από πράξη χαρακτηρισμού, η οποία λέει ότι είναι δάσος ο ορεινός όγκος της Γλυφάδας, έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό με τακτική αγωγή κυριότητας της συνιδιοκτησίας που αναφέρθηκε και αναμένουμε την απόφασή της, δεν ξέρω αν έχει βγει. Το σύνηθες είναι να διατάσουν πραγματογνωμοσύνη και να επανερχόμαστε. Πιστεύω λοιπόν και προς τα εκεί ότι κάνουμε κάποια βήματα.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Γλυφάδα, προσπαθούμε να ολοκληρωθούν όπου δεν υπάρχουν πράξεις χαρακτηρισμού, ώστε να είναι σταθερή και ξεκάθαρη η θέση της Υπηρεσίας, βέβαια αυτό ισχύει για όλους τους Δήμους. Άκουσα ότι μέσα στο 2008 προχωράει εθνικό κτηματολόγιο για όλη την Αττική και αυτό θα είναι ιδιαίτερα θετικό. Επίσης, δήλωση του νέου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κύριου Κιλτίδη, ότι εφ’ όσον βγει η απόφαση το Φεβρουάριο, που συζητιέται στο Συμβούλιο Επικρατείας, αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου διαταγής για τον Νόμο 3208, θα προχωρήσουν άμεσα και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, των ήδη ενταγμένων σε εθνικό κτηματολόγιο και είναι αρκετοί Δήμοι που είναι σ’ αυτή την κατάσταση, όπως στην Ανατολική πλευρά (Παιανία, Γλυκά Νερά) και στη Δυτική πλευρά (Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Καισαριανή, Βύρωνας, δεν θυμάμαι αν μου διαφεύγει κάποιος απ’ αυτούς που είναι υπό ένταξη).
Κάνουμε πολλές προσπάθειες για τις αυθαίρετες καταπατήσεις στη Γλυφάδα, με σωρεία μηνύσεων, πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, αποφάσεις διακήρυξης αναδασωτέας, αποφάσεις για κατεδαφίσεις, οι οποίες όμως όταν ολοκληρωθούν και τελεσιδικήσουν μετά τις δικαστικές διαμάχες καταλήγουν στη ΔΕΣΕ, Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία κάνει κατεδαφίσεις όταν έχει λεφτά. Βέβαια, πέρα απ’ αυτό, δεχόμαστε και χορηγίες αν κάποιος ιδιώτης ή φορέας διαθέτει τα χρήματα για κατεδάφιση, είναι καλοδεχούμενη.
Πάμε παραπέρα. Όσον αφορά Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, είναι γνωστά τα προβλήματα με τους κληρονόμους Νάστου και θα έλεγα ότι τηρουμένων των αναλογιών, καλά έχουμε πάει, είναι σε μια ύφεση αυτή η κατάσταση, βέβαια θέλει αρκετό δρόμο ακόμη. Προχωρώντας υπάρχει ο Βύρωνας με τις διεκδικήσεις που αναφέρθηκαν στο παρελθόν, τα λατομεία, κι εκεί κάνουμε ό,τι μπορούμε. Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι μπαζώνουν, έχουν γίνει μηνύσεις και προχωρούμε στα πλαίσια που μας δίνει ο Νόμος.
Παραπέρα είναι η Καισαριανή με τα προβλήματα του Βλητικού Σταθμού και προσπαθούμε να έχουμε συνεργασία και με τον Δήμο, αλλά και με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών για το αισθητικό δάσος. Όσον αφορά το Χολαργό είναι γνωστά, και εκεί διαθέσεις καταπατήσεων με γνωστότερο εκπρόσωπό τους τον Χρήστο Μαυρίκη, γνωστό από το παρελθόν.
Προσπαθούμε και για τον Χολαργό, ήδη έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, έχουν βγει οι αποφάσεις και ολοκληρώνονται οι μελέτες αναδάσωσης, γι’ αυτό παρακαλούμε και τους φορείς να ολοκληρώσουν αν χρειαστεί, κάτι μου διευκρινίζεται. Όσον αφορά λοιπόν και τους φορείς και τους Δήμους, παρακαλούμε να περιμένουν να ολοκληρωθούν, να εγκριθούν οι μελέτες, ώστε ό,τι γίνεται, να γίνεται συντεταγμένα και προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί δυστυχώς πάντα η επιθυμία, έστω κι αν είναι διακαής, δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα.
Αυτά τα λίγα. Αναμένουμε τη συνδρομή σας με συγκεκριμένες καταγγελίες στα Δασονομεία και θα είμαστε στο πλευρό σας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ελπίζοντας ότι μέσα στη νέα χρονιά θα ενισχυθούμε και σε στελέχωση, αλλά και σε υποδομή μηχανοργάνωσης. Ευχαριστώ.
α
α
Πάνος Κόνσουλας (Δημοτική Συνεργασία «Βύρωνας – Ανάπτυξη – Προοπτική»): Καλημέρα σε όλους. Βρισκόμαστε κι εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση του Δήμου του Βύρωνα εδώ, για να συνδράμουμε στη δράση της Διαδημοτικής Επιτροπής για την προστασία του Υμηττού. Παρακολουθούμε τη δράση της από την πρώτη στιγμή, συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις της και πιστεύουμε ότι η δράση αυτή παίρνει όλο και μεγαλύτερα δεδομένα επάνω της, με την έννοια ότι βλέπω και πολύ κόσμο σήμερα να συμμετέχει, άκουγα και στο ραδιόφωνο τώρα που ερχόμουν, στο αυτοκίνητό μου, ότι διαφημίζεται μέσα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως από τον ΣΚΑΙ.
Παίρνει η πρωτοβουλία αυτή τεράστιες διαστάσεις και πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να έρθουν και τα αποτελέσματα. Είπαν και οι ομιλούντες πριν, ότι ο Υμηττός πέρασε μια τεράστια δοκιμασία το καλοκαίρι αυτό που μας πέρασε, είδαμε χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα να καίγονται, είδαμε εκατοντάδες στρέμματα στον Υμηττό να καίγονται, είδαμε γεγονότα να διαδραματίζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον, είδαμε τις κινητοποιήσεις της Καισαριανής με τον Δήμαρχο κατά της πρόθεσης της Εκκλησίας να δημιουργήσει τον χώρο αυτό στον Άη Γιάννη και εκεί συμμετείχαμε έμπρακτα κι εμείς με την παρουσία μας ως Αντιπολίτευση του Δήμου του Βύρωνα.
Θεωρούμε ότι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον δεν έχουν χρώματα, όλοι μαζί πρέπει να συνεισφέρουμε σε μια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και του Υμηττού, που είναι ο τελευταίος μεγάλος δασικός πνεύμονας για το Λεκανοπέδιο, είναι η μόνη σωτηρία για να αναπνέουμε οξυγόνο τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του Υμηττού με ορίζοντα 20ετίας, να βλέπουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον για να μπορέσουν να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Δράσαμε κι εμείς ως Αντιπολίτευση με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε και για την κατάργηση της παράνομης χωματερής στον Υμηττό, καταγγείλαμε τα τελευταία χρόνια όλα αυτά που συμβαίνουν με τα μπάζα και τα σκουπίδια που εναποθέτουν διάφοροι τύποι μέσα στις παρυφές του βουνού και προσπαθούμε σε συνεργασία με όλη την Αντιπολίτευση του Δήμου Βύρωνα, που έχει αξιόλογους ανθρώπους που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες αυτές, να συνδράμουμε όσο μπορούμε.
Σήμερα είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και είμαστε στη διάθεση της Διαδημοτικής Επιτροπής σε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τον αγώνα και τη μάχη αυτή νικηφόρα. Σας ευχαριστώ και πιστεύω ότι θα ξαναβρεθούμε πάρα πολλές φορές στο μέλλον μέσα στις δράσεις αυτές. Να είστε καλά.
α
α
Κώστας Σταθόπουλος (Δημοτική Κίνηση «Στάση Βύρωνα»): Γεια σας. Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί πρώτα απ’ όλα έχω κουραστεί κι εγώ, έχουν ακουστεί πάρα πολλά και δεν μπορώ να πω κι εγώ αυτά που θα ήθελα να πω. Πρώτον, εμείς η «Στάση Βύρωνα» είμαστε μια Δημοτική Πρωτοβουλία με πολιτικές θέσεις και μας ενδιαφέρει μέσω της πολιτικής, γιατί θεωρούμε ότι για το ζήτημα που συζητάμε σήμερα, το μείζον είναι πολιτικό, να βοηθήσουμε έτσι ώστε να προστατευτούν όλα αυτά τα ωραία που ακούστηκαν από τους ανθρώπους, μέχρι την πανίδα, την χλωρίδα, την ιστορία μας, την αρχαιολογική αξία του Υμηττού.
Γιατί το λέω αυτό; Νομίζω ότι ειναι ώριμο το έδαφος να πέσει από την Διαδημοτική Πρωτοβουλία το μείζον πολιτικό ζήτημα που είναι «όχι στη δημιουργία της περιφερειακής Υμηττού». Το λέω, παρόλο ότι στην δική μας Παράταξη, εγώ προσωπικά μπορεί να είμαι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής, όμως δεν έχω την δυνατότητα να κάνω εγχειρήσεις εγκεφάλου και να περνάω τις απόψεις μου σε όλα τα μέλη της Παράταξης, πολύ περισσότερο στην κοινωνία του Βύρωνα και πολύ-πολύ περισσότερο στην κοινωνία των Αθηνών.
Εγώ λοιπόν προσωπικά, τίθεμαι υπέρ της άποψης που λέει «όχι στην δημιουργία της Περιφερειακής Υμηττού». Για όλους αυτούς τους λόγους που ακούστηκαν και για πολύ απλά λογικά παραδείγματα. Κατ’ αρχήν, άκουσα αυτό το ωραίο, το καταπληκτικό, αλλά θέλει ανάλυση, ότι «είναι ένα Καπιταλιστικό έργο», έχει δίκιο αυτός που το είπε, αλλά εγώ δεν θα καταλήξω εκεί, θα πάω αντίστροφα.
Θα πω κατ’ αρχήν, πώς το ΥΠΕΧΩΔΕ μας λέει ότι η περιφερειακή θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό στην Αθήνα όταν οι δρόμοι που υπάρχουν στην Αθήνα είναι οι ίδιοι, τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’80. Δηλαδή, πώς βελτίωσε την Κατεχάκη όλα αυτά τα χρόνια, για να μην ξαναλέω τα ίδια που είπαν οι άνθρωποι ότι έγινε για να ανακουφιστεί το ίδιο οδικό δίκτυο.
Για σκεφτείτε, από την Μεσογείων μέχρι το Ελληνικό, διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ηλιούπολη και η Αργυρούπολη ( είναι περιοχές με σωστό ρυμοτομικό, άρα υπάρχουν πλατείες, χώροι που μπορούν να υπογειοποιηθούν οι δρόμοι), να ήταν ένας δρόμος, αυτός που υπάρχει, η Κατεχάκη. Να υπάρχουν κόμβοι, να μην υπάρχει πουθενά φανάρι και αυτοί που λένε ότι το αυτοκίνητο είναι η μόνη λύση, να το λύσουν χωρίς να δημιουργήσουν άλλο δρόμο στον Υμηττό, δηλαδή τι τον θέλουμε ένα καινούργιο δρόμο παράλληλο με το δρόμο που έχουμε; Που απ’ ό,τι είδα κι αυτός θα έχει δύο λωρίδες να πηγαίνει και δύο να έρχονται, αυτούς έχει και η Κατεχάκη.
Άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ απλά και εύλογα τα ερωτήματα που δεν μας έχουν απαντήσει. Πέρα απ’ όλα αυτά που ειπώθηκαν, θα σας πω δύο συγκεκριμένα θέματα και θα κλείσω. Εγώ τίθεμαι υπέρ του να μην δημιουργηθεί αυτός ο δρόμος, διότι όποιος τον υποστηρίζει κι εδώ πρέπει να πέσει από τη Διαδημοτική να μαζευτούν τα επιχειρήματα έτσι ώστε ο κόσμος που λέει «Α, θα πηγαίνω γρήγορα στη δουλειά μου» ειπώθηκε να πέφτουν οι απαντήσεις μία, δύο, τρεις ότι δεν είναι έτσι, είναι έτσι, έτσι, έτσι, γι’ αυτό το λόγο είναι προσχηματικό ότι θα λύσουμε το κυκλοφοριακό. Η μεγάλη πίτα είναι ότι θα αναπτύξουμε τα συμφέροντα που είπαμε πριν, ότι διαπλέκονται αυτοκίνητα, εργολάβοι, πολιτικοί κ.λ.π.
Να σας πω δύο παραδείγματα: Θα δούμε αναδάσωση στο δακτυλίδι εκεί – να το, είναι εκεί πέρα στο Σακέττα – εκεί που κάηκε στο Βύρωνα, είναι ακριβώς εκεί που θα γίνει το δακτυλίδι της Περιφερειακής. Ποια αναδάσωση γίνεται. Δηλαδή θα αναδασώσουμε φέτος και του χρόνου θα έρθει ο κ. Μπόμπολας και όποιος άλλος με τις μπουλντόζες να κάνει το δακτυλίδι. Δηλαδή πλάκα μας κάνουν ή κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας; Γι’ αυτό σας λέω είναι πολιτικό το ζητημα. Πρέπει να πέσει σε όλους τους Δήμους, να τοποθετηθούν και οι Παρατάξεις, οι Σύλλογοι, όπως ο κ. Τότσικας, προσπαθεί χρόνια, εγώ τον έχω καταλάβει χρόνια τον άνθρωπο, παρόλο που δεν τον ξέρω καλά, ό,τι και να λέμε για προστασία του Υμηττού, είσαι να γίνει ή να μην γίνει, να μην γίνει η περιφερειακή γι’ αυτό και γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο, είναι πάρα πολλοί οι λόγοι.
Να σας πω δύο πράγματα ακόμη: Το σχέδιο ανάπτυξης έτσι όπως το θέλουν οι κρατούντες ,τα συμφέροντα, είναι εν εξελίξει. Η φωτιά που μπήκε σε μας, στον Καρέα, είπε ο Πυροσβέστης ότι ήταν εμπρησμός, διότι ο Δήμος Βύρωνα ήταν σε επιφυλακή και ρίξανε στην Καισαριανή, πήγαν να σβήσουν την Καισαριανή και πήγαν και έριξαν στο Βύρωνα, μιλάμε για σχέδιο δηλαδή καταδρομικό. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η υλοποίηση της Περιφερειακής φέρνει πίσω της τη δόμηση, τη μεταφορά, όπως είπαμε εμείς από την πρώτη στιγμή, του αστικού ιστού του Βύρωνα, φαντάζομαι και των άλλων συνοικιών, μέχρι την περιφερειακή.
Άρα, θα γίνουν με το γνωστό μοντέλο που λέει: καίω, καταπατώ, νομιμοποιώ, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης υπάρχει στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλο, συνεχίζεται. Να σας πω πώς έφυγε ο κ. Εργολάβος στον Υμηττο ,στον Βυρωνα από μέσα; Πέντε χρόνια, το είπαν από την Πρωτοβουλία. Σε ένα συμβούλιο η Παράταξή μας έφερε – ήθελα να είναι ο Δασάρχης να το ακούσει – έφερε έγγραφα του Δημάρχου Βύρωνα, που σας μίλησε αρχικώς εδώ, γιατί υπάρχει υποκρισία, όχι μόνο από τον συγκεκριμένο Δήμαρχο, τα έχουμε πει, καθόμασταν και μαζί, εμείς είμαστε στα συμβούλια, αντιπαρατιθέμεθα καθημερινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε, δεν έχουμε προσωπικά, πολιτική κάνουμε, η Παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο 6 Νοεμβρίου στον Βύρωνα, έφερε δύο έγγραφα με τα οποία αθωωνόταν ο κύριος, (που είχε μέσα στον Υμηττο την εταιρεία του), από μηνύσεις που έκανε το Δασαρχείο. Δηλαδή το Δασαρχείο του έκανε μηνύσεις, που είπε ο Δασάρχης καταγγέλλοντας, και πήγαινε στα Δικαστήρια και αθωωνόταν. Πώς αθωωνόταν; Ο Δήμος Βύρωνα του έδινε έγγραφα ότι ήταν μέσα στο δάσος και καθάριζε δρόμους, αυτά που καταγγέλλατε πριν ότι δεν γίνονται. Εμείς θα κάνουμε αναφορά στον Εισαγγελέα, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα. Δηλαδή καθάριζε δρόμους. Ποιος του έδινε τα λεφτά; Ο ίδιος λέει ότι τα έκανε εθελοντικά, αλλά μου δίνουν και μερικά χρήματα. Μιλάμε λοιπόν ότι το σχέδιο είναι εν εξελίξει. Το σύνθημα πρέπει να πέσει, «όχι στην Περιφερειακή», με πολλά επιχειρήματα που υπάρχουν.
Εγώ σας λέω ότι στη δική μου την Παράταξη που είχε ανοίξει αυτός ο διάλογος, το ξαναλέω, έτσι είναι και η κοινωνία, όπως είναι οι πολιτικές παρατάξεις, δεν είναι όλοι πεισμένοι, νομίζουν κάποιοι ότι με αυτόν τον καινούργιο δρόμο θα φτάνουν πιο γρήγορα στα σπίτια τους.
Να λάβουμε υπόψη μας δυο πράγματα και τελειώνω: πρώτον, ήδη οι συγκοινωνιολόγοι είπαν ότι το 2010 δεν θα κινείται τίποτε στην Αθήνα. Άρα, λοιπόν, επειδή είμαι και Νομικός, πρέπει να θέσω το μεγάλο ζήτημα: το αυτοκίνητο περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων στο χώρο. Γιατί στο δικό μου δρόμο είναι τόσα πολλά τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που το παιδί μου δεν μπορεί να βγει στο πεζοδρόμιο, γιατί τα περισσότερα καταλαμβάνουν και το πεζοδρόμιο. Μεγάλα νομικά προβλήματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, το σίδερο καταδυναστεύει τον άνθρωπο.
Όλα είναι σωστά, πρέπει να υπάρχει η αιχμή του δόρατος. Εγώ τίθεμαι προσωπικά σ’ αυτούς και θα παλέψω στην Παράταξή μου να περάσει αυτή η γραμμή, όπως λέγανε οι παλιοί Αριστεροί. Σας ευχαριστώ πολύ.
α
α
Παύλος Αναστούλης (Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα): Φίλοι και φίλες, δυο λεπτά μονάχα, η ώρα είναι περασμένη. Αναστούλης Παύλος από την «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα». Δυο πράγματα και τελειώνω με αυτά.
Το ένα είναι ότι ξέρουμε όλοι ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου οι κλιματικές αλλαγές γίνονται μη αναστρέψιμες, το βλέπουμε αυτό και στην περιοχή μας, υπάρχουν αιτίες γι’ αυτά, επισημάνθηκαν εδώ πέρα. Νομίζω ότι αν είναι πέρα από τα πολύ ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα που ακούστηκαν για την πανίδα, τη χλωρίδα, την αρχαιολογική σημασία, τα σπήλαια του Υμηττού που αυτά συγκροτούν μία βάση επιχειρημάτων για να σωθεί το περιβάλλον, πέρα από τη γενικολογία ότι το περιβάλλον ωφελεί τον άνθρωπο, νομίζω ότι πέρα απ’ αυτά τα ζητήματα, στο διά ταύτα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, ότι καμία επέκταση του σχεδίου πόλης όλης της Αττικής προς τα βουνά και ειδικά της περιοχής μας, προς τον Υμηττό, για οποιοδήποτε κοινωφελή ή κερδοσκοπικό λόγο.
Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι νοσοκομεία και κοινωφελούς χαρακτήρα ιδρύματα μπορούν να χτιστούν εντός του οικιστικού σχεδίου της πόλης, φτάνει πια, να γκρεμιστούν παλιά κτήρια, να αγοραστούν, αλλιώς δεν γίνεται τίποτε. Και αυτό να είναι ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα της σημερινής συνάντησης.
Δεύτερον, έξω όλες οι χρήσεις ιδιωτών και δημοτικών αρχόντων από τον Υμηττό και το τρίτο, φίλοι και φίλες, και θέλω να τελειώσω με αυτό, είναι ότι, σαφώς φυσικά και τασσόμαστε όλοι μαζί ενάντια στην Περιφερειακή του Υμηττού, να αλλάξει το καταναλωτικό πρότυπο της ζωής μας, μας το επέβαλλαν πριν από μερικές δεκαετίες, δεν πάει άλλο. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Έχουμε πολλά αυτοκίνητα και δεν μας φτάνει η Κατεχάκη; Όχι να φτιάξουμε μια δεύτερη Κατεχάκη στον Υμηττό, όπως πολύ σωστά τονίστηκαν και από τον φίλο και συναγωνιστή τον Κώστα Σταθόπουλο, αλλά και απ’ όλους μας έτσι εδώ μέσα, αλλά να μειωθεί η χρήση του Ι.Χ., δημόσιες, μαζικές συγκοινωνίες, ποιοτικές, δωρεάν, ΤΡΑΜ, σταθερή και μεταφερόμενη τροχιά, εις βάρος του αυτοκινήτου.
Τελειώνω με το εξής σκεπτικό, φίλοι και φίλες, δυστυχώς σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι οι κυβερνήσεις όλων των χρόνων που προηγήθηκαν, γιατί αυτές δεν υπερασπίστηκαν ποτέ το περιβάλλον, το ξέρουμε όλοι και είναι μια πικρή εμπειρία, ούτε οι πράσινοι, ούτε οι μπλε, ούτε οι διάφοροι υπερασπίστηκαν ποτέ το περιβάλλον. Δυστυχώς εδώ πέρα υπάρχουν ευθύνες.
Το Δασαρχείο της Πεντέλης, που μίλησε ο κ. Δασάρχης, και έλεγε πολλά πράγματα ωραία, πού είναι; Όλη η Πεντέλη έχει χτιστεί. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κίνημά μας είναι πολύμορφο, είναι αγωνιστικό, πρέπει κανείς, τελειώνω με αυτό, να οριοθετηθεί απέναντι στις Δημοτικές Αρχές για να καταφέρουμε να κάνουν οι Δημοτικές Αρχές αυτά που θέλουμε εμείς, πρέπει εμείς να έχουμε εξασφαλίσει ως κινήσεις πολιτών, ως φορείς, την πολιτική μας ανεξαρτησία από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή και μόνο τότε, όταν δεν θα γινόμαστε έρμαιο και υποχείριο οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής, τότε θα καταφέρουμε να μας φοβούνται και να οικοδομούμε τους δικούς μας τρόπους άσκησης της πολιτικής και να γινόμαστε νικηφόροι και επικίνδυνοι στο μέλλον. Είναι πολλά τα πεδία που θα αναμετρηθούμε, πεδίον δόξης λαμπρόν, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
α
α
Γιάννης Σκουμπούρης (Βούλα): Φίλοι και φίλες, θα είμαι πολύ σύντομος λόγω της ώρας. Επειδή μιλάμε έτσι προς το τέλος, θα κάνω κάποια σχόλια. Κατ’ αρχήν να πω ότι η Βούλα, όπως και όλη η Αττική, πιέζεται από τις ίδιες αιτίες, πιέζεται από τους εργολάβους της μέρας και της νύχτας που έχουν κατακτήσει τις παραλίες, πιέζεται από τη μέθοδο των πυρκαγιών με βάση την οποία, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, κτίζουμε γενικώς τη χώρα, επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι μια ειδική περίπτωση, συνολικά η χώρα μας είναι η ίδια περίπτωση και έχει τις ίδιες αιτίες αυτού που ζούμε και αυτό που άκουσα εδώ σήμερα, αυτό που καταγγέλλουμε, αλλά ένα σχόλιο πρώτο είναι να πω το εξής, δεν θέλω να κάνω κάποια καταγγελία, με την έννοια όλα όσα είπαμε είναι σωστά, είναι καταγγελίες.
Το θέμα είναι το εξής, ότι ο καταγγελτικός λόγος που αναπτύξαμε κι εδώ και αναπτύσσεται και σε άλλες περιπτώσεις, έχει ένα όριο, δεν μπορεί να μένει εκεί, να είναι καταγγελτικός λόγος, είναι χρήσιμος, αλλά πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, αυτό το βήμα σήμερα, εν πάση περιπτώσει, δεν το είδαμε, αλλά θα πρέπει να το δούμε. Το κάνω σαν σχόλιο ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Οι αιτίες που γεννάνε όλη αυτή την πίεση στον Υμηττό είναι το γεγονός ότι σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων, τα πέντε ήρθαν και ζουν εδώ και η τάση είναι αυτά τα πέντε να γίνουν δέκα. Ό,τι και να κάνουμε εμείς, είτε βόλτες κάνουμε στον Υμηττό κ.λ.π., που έχουν ένα σημειολογικό και συμβολικό χαρακτήρα και μόνο, κατά τη γνώμη μου, κανέναν άλλο χαρακτήρα δεν έχουν, εάν συνεχίσουμε, όπως είπε και ο άλλος ο φίλος εδώ πέρα από την «Αριστερή Πρωτοβουλία» και κάποιοι άλλοι, αν συνεχίσει η Αττική να υποδέχεται το 80% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, άρα η ανάπτυξη της χώρας να βρίσκεται 80% εδώ, δηλαδή εδώ είναι μαζεμένοι όλοι οι εργολάβοι, όλα τα αυτοκίνητα, τα πάντα, κι εμείς συνεχίζουμε αυτό, το πριμοδοτούμε πολιτικά, μην περιμένουμε να αντιστραφεί.
Άρα η αντιστροφή, όπως είπε και ο άλλος ο φίλος από τον Βύρωνα, μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικούς όρους, είναι προφανές. Άρα θα πρέπει και επειδή θέλω, κατανόησα τη σημερινή συνάντηση σαν ένα πρόγραμμα δράσης ταυτόχρονα, τι θα κάνουμε στην πορεία κ.λ.π., ένα πράγμα που θέλω να σημειώσω είναι το εξής, ότι ο Υμηττός δεν είναι μόνο η από δω πλευρά του Υμηττού, αν και κατοικώ στη Βούλα, είναι και η από κει πλευρά του Υμηττού, άρα πρέπει να φωνάξουμε και Οργανώσεις, Συλλόγους κ.λ.π., από την άλλη πλευρά του Υμηττού, γιατί κοιτάξτε, η πίεση τα επόμενα χρόνια θα εκφραστεί στα Μεσόγεια και μετά θα ολοκληρωθεί πάνω στο βουνό.
Η πίεση αυτή τη στιγμή με όλη την κοινοποίηση που γίνεται εδώ πέρα, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια αμυντική στάση, γίνονται διάφορες προσπάθειες παρέμβασης, αλλά η μεγάλη παρέμβαση θα γίνει προς την κοιλάδα των Μεσογείων, εκεί πέρα…
Δεύτερον, οτιδήποτε αποτελεί θέση μας που πρέπει να μπει σε κάποιο κείμενο εδώ πέρα, πρέπει να πάει σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και των Δήμων που έχουν σύνορα στον Υμηττό και αυτό το λέω για τον εξής λόγο, επειδή για επαγγελματικούς λόγους ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση σχεδόν αποκλειστικά, αυτόν τον καιρό είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να φτιάξουν τα λεγόμενα «Επιχειρησιακά τους Σχέδια», δηλαδή τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Εκεί πρέπει να πάνε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ότι πώς βλέπουμε συνολικά τον όγκο του Υμηττού να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να πιεστεί η Αυτοδιοίκηση που είναι ένας πρώτος θεσμός, δίπλα στους πολίτες, να πάρει θέση σ’ αυτό το ζήτημα και εκεί να γίνει καθαρό το τι λέμε, τι θέλουμε κ.λ.π.
Το τρίτο που θέλω να σημειώσω, για να μην αυτοπαραμυθιαζόμαστε, είναι ότι όλη η αυτή η προβληματική κίνηση προέρχεται από μία ήττα πολιτική που είναι το γεγονός των συντελεστών γης στην Αττική. Από τη στιγμή που οι συντελεστές γης στην Αττική ήταν αυτοί που ήταν, δημιουργήθηκαν συνθήκες εργολάβων, συνθήκες συνολικά ήττας θέλω να πω, αυτό δεν αντιστρέφεται εύκολα, αλλά εκεί που μπορεί κανείς να παρέμβει, πρέπει να δει με ένα διαφορετικό τρόπο την οργάνωση και ανάπτυξη των πόλεων.
Και τέλος, θέλω να πω ότι θα πρέπει η Συντονιστική εδώ, απλώς να σημειώσω ότι τα μόνα όπλα που έχουμε εμείς, ποια είναι; Είναι οι ιδέες που έχουμε, που πρέπει να γίνουν ιδέες όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου, άρα η ευαισθητοποίηση, δεν μ’ αρέσει βέβαια αυτή η έννοια ιδιαίτερα, η ενημέρωση, η πληροφόρηση, αλλά η μαζικοποίηση αυτού του άξονα και αυτής της προβληματικής είναι που θα μας δώσει κάποιες δυνατότητες πραγματικής παρέμβασης. Ευχαριστώ πολύ.
α
α
Σωτήρης Μπότας: Τα έχουμε βάλει λίγο με το Κράτος, τα έχουμε βάλει λίγο με την Εκκλησία, τα έχουμε βάλει με όλους, εκτός από τους εαυτούς μας. Πιστεύω ότι είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι σ’ αυτό που πράττεται σήμερα στον Υμηττό. Εάν δεν ξεσηκωθούμε και κάνουμε αντίδραση μόνο με λόγια και όχι δράσεις με πράξη, ο Υμηττός θα συνεχίσει να χάνεται.
Από τον 3ο αιώνα μέχρι τους Βυζαντινούς Χρόνους, στον Υμηττό πάνω φτιαχνόντουσαν μνημεία ιστορικά. Σήμερα υπάρχουν εκτρώματα, στην κυριολεξία. Δρόμοι, καταπατήσεις, στρατόπεδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για να καταστραφεί αυτό το βουνό. Εμείς τι κάνουμε; Σχεδόν τίποτε. Συζητάμε, συζητάμε, συζητάμε και δεν κάνουμε τίποτε.
Πράξεις. Ποια είναι η δική μου πράξη; Πάρτε ένα δένδρο όλοι σας, αύριο κιόλας και πηγαίνετε και φυτέψτε το εκεί που οι άλλοι λένε ότι δεν θα γίνει η δενδροφύτευση. Ο κ. Χαρδαλιάς κάνει στις 8 του μηνός μια δενδροφύτευση, σε συγκεκριμένο σημείο, από κει που δεν θα περάσει η περιφερειακή του Υμηττού, αγνοεί κάποια τμήματα του Υμηττού. Στο Σ.Π.Α.Υ. υπάρχει μεγάλο θέμα, γιατί η «ΕΡΓΑΝΗ» λειτουργεί, τα μπάζα συνεχίζονται και πετιούνται επάνω, ο Υμηττός ακόμη και σήμερα στην είσοδο του Σακέττα, υπάρχει παράνομο πάρκινγκ αυτοκινήτων χωματουργικών εργασιών και μπαζών.
Επινοικιάζεται το βουνό σε ταμπέλες διαφημιστικές, αυτά τα λεφτά δεν ξέρω πού πάνε και δεν με ενδιαφέρει, δεν γίνεται όμως τίποτε για τον Υμηττό. Ας περάσουμε στην πράξη και η πράξη πρέπει να είναι πολλές φορές και βίαιη. Δηλαδή πάνε και φράζουν την Εκκλησία, εμείς τι κάνουμε; Πάνε και φράζουν τον Ηριδανό, εμείς τι κάνουμε; Ή τον Ιλισσό. Πείτε μου, ποιες είναι οι πράξεις μας; Ας πάμε να βγάλουμε τα σίδερα, ας πάμε στα Δικαστήρια. Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, υπάρχουν Νόμοι που μας προστατεύουν και δεν τους χρησιμοποιούμε.
Για μένα η μόνη δράση είναι ουσιαστικά η δράση του εργου Πρέπει να περάσουμε στα έργα. Πρέπει να φανούμε. Οι συζητήσεις είναι καλές, μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, αλλά από κει και πέρα δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Ένα δένδρο όλοι λοιπόν και πάνω στον Υμηττό. Τίποτε άλλο. Ευχαριστώ.
α
α
Χριστίνα Κόηκα (Πρωτοβουλία Γένοβα): Γεια σας, είμαι κάτοικος Ηλιούπολης τα τελευταία 27 χρόνια, σε μια γειτονιά όπου από μονοκατοικίες και διώροφα, αυτή τη στιγμή έχουμε εξαώροφα κτήρια, είμαι στο τέρμα της Αγίας Μαρίνας, για όσους ξέρουν, στην Αγία Μαύρα, που έχει καεί δύο φορές το βουνό εκεί και κάθε φορά που βρέχει χρειάζεται να πάρεις κανό για να κατέβεις στη κεντρική πλατεία και αυτό που ήθελα να βάλω είναι ότι πράγματι σήμερα ακούσαμε σ’ αυτή την ημερίδα όλο τον πλούτο του Υμηττού, τις απειλές του Υμηττού και νομίζω ότι το διά ταύτα της σημερινής ημερίδας θα πρέπει να είναι η 8 του μηνός, μάλλον αυτό το Σάββατο που έρχεται, 8 του μηνός, είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή και αν πράγματι μιλάμε για το «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση, νομίζω ότι το ραντεβού όλων μας, όπως και της Διαδημοτικής, που θα είναι κάτω με πανό, πρέπει να είναι στις 8 του μηνός με όλα τα κινήματα, από την κάθε γειτονιά που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου πλέον φάνηκε και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, τα μαζικά συλλαλητήρια, είναι πραγματικά πολύ δυναμική και η συμμετοχή του στα κινήματα και νομίζω ότι ένα βασικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να καταδείξουμε και αυτούς τους ενόχους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ο ίδιος κόσμος που βλέπω αυτή τη στιγμή και τα ταμεία του να του ρημάζουν και τη ζωή του να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ταυτόχρονα να βλέπει να του παίρνουν ένα πολύ βασικό αγαθό, τον αέρα που αναπνέει, το περιβάλλον στο οποίο κινείται και ελάτε να μας βρείτε στις 8 του μηνός, είναι χρέος όλων μας να συντονιστούμε παγκόσμια και να έχουμε στο νου μας, είναι ένα συλλαλητήριο το οποίο στηρίζουν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μια σειρά από Σωματεία, είναι πάνω από 150 φορείς αυτή τη στιγμή που το στηρίζουν.
Τώρα, ένα δυναμικό συλλαλητήριο είναι μια πολύ καλή αρχή, είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή για να δώσει ώθηση σε όλα τα κινήματα πόλης και να περάσουμε σε δυναμικούς τρόπους δράσης. Στο παρελθόν έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα από διάφορες γειτονιές, νομίζω ότι έχουμε ανεβάσει τον πήχη, ο κόσμος έχει ανεβάσει τον πήχη, το περιβάλλον έχει ανεβάσει τον πήχη, άρα θέλω να ρωτήσω πραγματικά αν θέλουμε να βγάλουμε κάτι απ’ όλη αυτή την οργή και την πληροφόρηση που πήραμε σήμερα, η 8 Δεκέμβρη είναι ουσιαστικά η αρχή. Ευχαριστώ πολύ.
Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    Λιαπης Βασιλειος said,

    j


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: