Καισαριανή

[Παραθέτουμε την εισήγηση που έγινε από την κα. Νικολέττα Μούκα, μέλος της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής», στη «Συνάντηση για τον Υμηττό» της 2ης Δεκεμβρίου 2007.]

Η πρωτοβουλία μας, η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής» είναι μια συλλογικότητα ανοικτή βέβαια σε όλους και συγκροτήθηκε ακριβώς από το αυθόρμητο μάζεμα κάποιων κατοίκων που θέλησαν να αντιδράσουν απέναντι στα σχέδια της Μητρόπολης για την επέκταση του Μοναστηριού του Άη Γιάννη μέσα στον Υμηττό, στην Καισαριανή. Αναζητά και προωθεί διάφορες πρωτοβουλίες συντονισμού και μέσα στα πλαίσια αυτού του συντονισμού βλέπουμε και αυτή τη συνάντηση πάρα πολύ θετικά και πραγματικά θεωρούμε ότι και μέσα από εδώ, με την γνωριμία όλων μεταξύ μας, μπορούμε να δούμε από κοντά την δράση και τις ενεργείς πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει κάτοικοι και φορείς μέσα στις πόλεις, που έχουν να κάνουν και με την διάσωση του περιβάλλοντός μας. Επειδή θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι η ζωή μας, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντισταθούμε σε ο,τιδήποτε επιχειρείται ενάντια σ’ αυτό.
Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο εγκαταλείπεται παγκόσμια η προστασία των φυσικών πόρων και ιδιωτικοποιούνται τα περιβαλλοντικά αγαθά. Όλα πια είναι προς πώληση, ακόμη και κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και οι φυσικοί πόροι που κάποτε θεωρούνταν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Η γη, το νερό, ο αέρας.
Οι κυβερνήσεις αποποιούνται τις ευθύνες τους και εκχωρούν τον έλεγχο των φυσικών πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης, μαζί με αυτά εκχωρούν και τα δικαιώματά μας σ’ αυτούς. Από την Ινδία και σε μεγάλο μέρος της Ασίας, από την Αφρική μέχρι την Αμερική, βόρεια και νότια, λαοί ολόκληροι εκτοπίζονται από τις πατροπαράδοτες εστίες τους, ενώ κυβερνήσεις πωλούν πραγματικά, αντί πινακίου φακής, τη γη των κατοίκων τους σε μεγάλες πολυεθνικές.
Η μάχη για τους φυσικούς πόρους και τα φυσικά αποθέματα ήδη έχει ξεκινήσει και για να μην φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι πολύ μακριά από μας και άρα γιατί να πρέπει να τα σκεφτόμαστε, γιατί να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι, αρκεί να σκεφτούμε τα τελευταία που έγιναν και σε μας, με τις τελευταίες φωτιές του καλοκαιριού. Όλα είπαμε είναι προς πώληση, όλα τα αγαθά, τα δημόσια αυτά αγαθά είναι προς πώληση. Άνθρωποι κάηκαν μέσα στα χωριά τους ζωντανοί, από την άλλη μεριά, η Πολιτεία, τα Βόρεια Προάστια, μόλις πήρε φωτιά, αμέσως ο Κρατικός μηχανισμός έτρεξε να το αντιμετωπίσει, οι υπόλοιποι καίγονταν.
Και για να περάσουμε στα πιο κοντινά μας προβλήματα, που είναι άμεσα συνδεδεμένες βέβαια με αυτές τις πολιτικές που προανέφερα, να δούμε δηλαδή, που είναι και αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης, ποιοι απειλούν σήμερα τον Υμηττό; Εμείς και νομίζω ότι στη συνείδηση όλων μας είναι, λέμε το εξής:
1) Η Κρατική Διοίκηση που εκχωρεί τα δικαιώματά μας. Πρόσφατο παράδειγμα η άδεια που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής, στη Μητρόπολη για να οικοδομήσει το κτίσμα αυτό που θέλει να επεκτείνει, εν πάση περιπτώσει, στην Μονή Άη Γιάννη, στο δάσος της Καισαριανής που ανήκει στην Β Ζώνη του Υμηττού.
2) Από ποιους άλλους απειλείται; Από αυτούς που λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, μετατρέποντάς τους σε κέρδος. Και πάλι θα αναφέρω τη Μητρόπολη Καισαριανής, είναι το τοπικό μας παράδειγμα, που σ’ αυτό είμαστε, όλοι δραστηριοποιούμαστε αυτή την εποχή, η οποία μάλιστα με επιδότηση της Ε.Ε. (3.000.000 ευρώ), ενέταξε το πρόγραμμα αυτό, της τσιμεντοποίησης του Υμηττού, εν τέλει, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, για χρηματοδότηση κατά 80% από την Ε.Ε., προφασιζόμενη δήθεν κοινωφελή και φιλανθρωπικό χαρακτήρα του έργου, την ώρα που ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Εξ’ άλλου δεν είναι μακριά και το παράδειγμα της Μονής (Τοπλού) στην Κρήτη, που πούλησε σε ιδιώτες για τουριστικές εγκαταστάσεις το τελευταίο φοινικόδασος στην Ελλάδα.
Απειλείται επίσης ο Υμηττός από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εντεταλμένες από το Κράτος και οι οποίες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Και τέτοιες είναι αυτές οι οποίες κατασκευάζουν τους μεγάλους δρόμους, παράδειγμα είναι η κατασκευή της Αττικής Οδού, που κατασκευάζουν λοιπόν αυτούς τους δρόμους, για να ολοκληρώσω, προς όφελος, υποτίθεται, των πολιτών, που τελικά μόνο προς όφελος των πολιτών δεν είναι.
Η Καισαριανή αυτή τη στιγμή είναι αδιάβατη στην κεντρική της λεωφόρο, έχουμε τραυματισμούς πολιτών. Γενικά η καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης έχει αλλάξει και έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Τα ίδια πρόκειται να επακολουθήσουν με την κατασκευή αυτής της προέκτασης της Περιφερειακής του Υμηττού που σχεδιάζεται να γίνει προς τις άλλες συνοικίες που θα περάσει και εν τοιαύτη περιπτώσει, είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να αντισταθούμε.
Κάποιοι άλλοι που απειλούν επίσης τον Υμηττό, είναι και οι μικροεργολάβοι κάθε περιοχής που κλέβουν κάθε τόσο και λίγο από το δάσος και αυξάνουν τον καθ’ ύψος συντελεστή δόμησης, προκειμένου να πουλήσουν τις κατοικίες που κατασκευάζουν με θέα και με σύνορα προς το δάσος. Τελευταία, αλλά εξ’ ίσου σημαντικός παράγοντας που απειλεί τον Υμηττό είναι και η αδιαφορία των πολιτών. Η αδιαφορία μας που ουσιαστικά μας κάνει να σιωπούμε σε ψευδεπίγραφες λύσεις που μας προσφέρουν, π.χ., θα έρθει ένας καινούργιος δρόμος, π.χ., θα κατασκευαστεί ένα γηροκομείο δίπλα στο Μοναστήρι, σιωπούμε και δεν αντιστεκόμαστε.
Εμείς μέσα σ’ αυτή την εποχή της αδιέξοδης περιβαλλοντικής υποβάθμισης, στην εποχή αυτή που πραγματικά κυβερνήσεις και κρατικοί μηχανισμοί εκχωρούν τα δικαιώματά μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον σ’ αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντισταθούμε και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντική η συνεύρεσή μας εδώ τώρα, γιατί όλοι μας αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτά θα λυθούν μόνο αν εμείς αντισταθούμε, εάν αντισταθούμε συλλογικά, όλοι μαζί και συντονισμένα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: