Σύντομη παρουσίαση της Διαδημοτικής Επιτροπής

[Το ιστολόγιο είναι ακόμη σε δοκιμαστική φάση. Παραθέτουμε ως πρώτο κείμενο την παρουσίαση που έκανε ο Πάνος Τότσικας για τη Διαδημοτική Επιτροπή στην πρόσφατη ημερίδα «Συνάντηση για τον Υμηττό» της 2ης Δεκεμβρίου 2007. Μπορείτε ακόμη να ενημερωθείτε για επιμέρους ζητήματα – προβλήματα του Υμηττού ακολουθώντας τους συνδέσμους στην κορυφή της σελίδας.]

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού» συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη υπεγράφη τότε από 20 τοπικούς φορείς: Δημοτικές Παρατάξεις, Κινήσεις πολιτών, Οικολογικές Οργανώσεις, περιβαλλοντικούς Συλλόγους, που δραστηριοποιούνται σε 9 Δήμους της Ν.Α. Αθήνας. Σήμερα στη «Διαδημοτική» συσπειρώνονται πολίτες από 30 και άνω τοπικούς φορείς, από 15 Δήμους γειτονικούς στον Υμηττό. Πιο συγκεκριμένα από την Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό, του Παπάγου, του Ζωγράφου, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, τον Υμηττό, τη Δάφνη, την Ηλιούπολη, τον Άλιμο, την Αργυρούπολη, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βάρη.

Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη, μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα: «…Η Αθήνα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Υμηττός, που αποτελεί ανάσα ζωής, δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και κινδυνεύει άμεσα. Πέρα των υφισταμένων εδώ και δεκαετίες στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, πέρα των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών που ξεφύτρωσαν σχετικά πρόσφατα, πέρα των νομότυπων και αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων, νέα σχέδια εξυφαίνονται και προωθούνται με αποδέκτη τον Υμηττό…».

Ακόμα, το αρχικό κείμενο αναφέρει κάποια από αυτά τα σχέδια, από τα οποία προκύπτει ότι «…ο Υμηττός από πνεύμονας ζωής, σχεδιάζεται να μετατραπεί άμεσα σε ένα χώρο «κοινωφελών»(;) κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων…».

Το κείμενο-διακήρυξη της «Διαδημοτικής» καταλήγει: «…Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι δε λαμβάνουν υπ’ όψη τη σημασία του Υμηττού ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας και πιστεύοντας πως έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε αυτή τη μοναδική κληρονομιά που απέμεινε στην περιοχή μας, κρίνουμε αναγκαία τη σύσταση μιας «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού», η οποία θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες συσπείρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο…». Αυτά λέγονταν τον περασμένο Μάιο.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, λοιπόν, της «Διαδημοτικής» στο διάστημα που μεσολάβησε, η «Διαδημοτική» συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τους Δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, ενάντια στα σχέδια επέκτασης της «Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού» (Δ.Π.ΛΥ.Υ.), πάνω από αυτούς τους Δήμους.

Εξ άλλου, με κεντρικό σύνθημα «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS – ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ», διοργανώθηκε στις 20 Μαΐου από τη «Διαδημοτική» ένα «Οδοιπορικό στον Υμηττό», που ξεκίνησε από δύο σημεία, τον Άγιο Ιωάννη Καρέα στον Βύρωνα και την Αγία Ειρήνη στην Αργυρούπολη και κατέληξε στον Προφήτη Ηλία της Ηλιούπολης, όπου πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των συμμετεχόντων στο «Οδοιπορικό» και κατοίκων της περιοχής.

Ακόμη, μέλη της «Διαδημοτικής» συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις προσπάθειες δασοπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών – εμπρησμών που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία του Υμηττού (Βύρωνας, Καισαριανή, Παπάγου, Χολαργός και αλλού), καθώς και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από διάφορους τοπικούς φορείς και τη «Διαδημοτική», αναθεωρήθηκαν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα για τη δημιουργία ‘’Διοικητικού Κέντρου’’ και άλλων εγκαταστάσεων στον δασικό χώρο του Υμηττού, στην περιοχή του στρατοπέδου Σακέττα και πολυδύναμου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον δασικό χώρο της Ζωοδόχου Πηγής.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι η «Διαδημοτική» στήριξε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Εκκλησίας για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον δασικό χώρο του Υμηττού, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις (δενδροφύτευση κ.α.).

Τέλος, με τη συμμετοχή της «Διαδημοτικής», το «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού» διοργάνωσε ενημερωτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Χολαργού, στις 14 Οκτωβρίου, θέτοντας δημόσια μια σειρά ζητήματα. Από τη συγκέντρωση αυτή αναδείχθηκαν τα συνολικότερα προβλήματα που αφορούν την περιοχή Χολαργού – Παπάγου, στη συνέχεια δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, έγινε ερώτηση στη Βουλή, έπεσαν τα συρματοπλέγματα γύρω από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από πολίτες συμβολική δενδροφύτευση στο Κορακοβούνι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: