ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Τ.ΤΑΣΤΑΝΗ

Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην αποψινή συζήτηση –ημερίδα που διοργανώνει η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, μια ημερίδα που γίνεται για άλλη μια φορά στα πλαίσια της προσπάθειας να κτίσουμε αντιστάσεις για να αποτρέψουμε τη λεηλασία και καταστροφή του Υμηττού από τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα από τους καταπατητές και εν γένει από όλους αυτούς που χρόνια τώρα ασελγούν πάνω στο βουνό ,θεωρώντας ότι ο Υμηττός είναι ένα μεγάλο οικόπεδο – ένα δικό τους τσιφλίκι – για αντιπαροχή.

Η Πολιτεία, ο Στρατός, η Εκκλησία, οι Δήμοι των περιοχών που ο Υμηττός εφάπτεται με τα διοικητικά τους όρια, μικροί και μεγάλοι καταπατητές της δημόσιας δασικής γης είναι οι κύριοι συντελεστές αυτής της σημερινής βάρβαρης πραγματικότητας.

Και για το Δήμο της Γλυφάδας η κατάσταση στον Υμηττό μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται, το οικοσύστημα και η βιοποικιλότητά του, ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία.

Χρόνια τώρα και μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή για την διάσωση του Υμηττού, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα, υποβάθμισης, απαξίωσης και καταστροφής του Υμηττού στη Γλυφάδα.

Στο Δήμο της Γλυφάδας, ο ορεινός όγκος του Υμηττού, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια της πόλης μας, αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την έκταση του βουνού: διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του βουνού από ιδιώτες, μεγάλα ονόματα της πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας, ο Ερυθρός Σταυρός, διεκδικούν χρόνια τώρα 11.000 στρέμματα γης του βουνού ως περιουσία τους, ως ιδιοκτησίας τους. Είναι η λεγόμενη «Συνιδιοκτησία των 11.000 στρεμμάτων του Υμηττού», ζητήματα που καθιστούν περισσότερο ομιχλώδες το πληγωμένο τοπίο.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής προθέσεων είναι η εξώδικη γνωστοποίηση, διαμαρτυρία και πρόσκληση με επιφύλαξη δικαιωμάτων, που στάλθηκε την 01/02/2002, από 24 φερόμενους ιδιοκτήτες των 11.000 στρεμμάτων του βουνού προς το Δήμο Γλυφάδας, τον Δασάρχη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου ένα απόσπασμα αναφέρει τα εξής:

«… Λίαν προσφάτως πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα του Τύπου ότι το Υπουργείο Γεωργίας προχωρεί σε προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους της Αττικής, εν προκειμένω και με το Δήμο Γλυφάδας, για τη μελέτη και κατασκευή δημόσιων δασοτεχνικών έργων μεταξύ άλλων και εντός της εδαφικής έκτασης, επιφανείας 11.000 στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, που βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Αττικής, του Δήμου Γλυφάδας-Αττικής και καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών του.

 Πλην όμως, όπως ήδη είναι γνωστό, στα παραπάνω συμβαλλόμενα μέρη, (αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις τους στον Τύπο) η ως άνω εδαφική έκταση, επί της οποίας προγραμματίζονται να γίνουν τα παραπάνω έργα, ετύγχανε ανέκαθεν και τυγχάνει μέχρι και σήμερα, ιδιωτική. Ειδικότερα, είμαστε μαζί με όλους αυτούς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα συγκύριοι, συννομείς και από κοινού κάτοχοι της παραπάνω εδαφικής έκτασης, εμβαδού 11.000 στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, η οποία καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός – Αττικής, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών αυτού, εντός της περιφέρειας του Δήμου Γλυφάδας – Αττικής…».

Στο σημείο αυτό εδώ βέβαια, πρέπει να αναφέρω τη γνωμοδότηση της συνεδριάσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2002 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών και Γεωργίας, όπου:

«Για τους λόγους αυτούς γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι: η έκταση των 28.290 στρεμμάτων (εδώ να αναφέρω ότι αναφέρεται και στις εντός σχεδίου εκτάσεις, περιοχές), όπως αυτά περικλείονται με καφέ διαγράμμιση από τις 27/07/93 τοπογραφικό διάγραμμα των τοπογράφων μηχανικών, το Δημόσιο πρέπει να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας και σε κάθε άλλη, πέραν της ανωτέρω έκτασης, που κατέχεται από τους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους του Πύρου Δήμα Καραπάνου, ως δασική, εφ’ όσον ανάγεται κατά τους τίτλους της υπ’ αριθμόν τάδε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Αθηνών. Το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα του των επί ως άνω εκτάσεων μέχρι και σήμερα…), αφού η κυριότητα επί των ως άνω εκτάσεων δεν αποκτήθηκε ποτέ νόμιμα από τρίτους ούτε με χρησικτησία, γιατί οι εκτάσεις καταλήφθηκαν σε χρόνο που δεν χωρούσε χρησικτησία».

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Είναι γνωστή σε όλους μας και η περίπτωση του βουνού στη θέση ΑΙΞΩΝΗ μία έκταση 660 στρεμμάτων βουνού, με τιμές εμπορικής αξίας από τις ακριβότερες στην Ελλάδα, όπου τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα πλιάτσικα εμπορευματοποίησης και αγοραπωλησίας δημόσιας γης από μεγαλοκαταπατητές, μεγαλομεσίτες, μεγαλοδικηγόρους, πολιτικούς, συμβολαιογράφους, δημόσιους λειτουργούς.

Στους πρόποδες του Υμηττού και στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας έχουν αναπτυχθεί πολεοδομικές δραστηριότητες και επεμβάσεις, όπως είναι η αυθαίρετη δόμηση, οι οποίες κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουν αλλοιώσει την οικολογική διάσταση και φυσιογνωμία του βουνού. Στην εκτός σχεδίου περιοχή, στη Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού, στο Δήμο της Γλυφάδας, η αυθαίρετη δόμηση έχει αναπτυχθεί με όλα τα αρνητικά της αποτελέσματα και όλες τις αρνητικές της και σοβαρές της συνέπειες, που αφορούν οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, πολιτισμικούς, πολιτικούς παραμέτρους και συνέπειες.

Το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης στις παρυφές του Υμηττού έχει ιστορικές καταβολές εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμος της Γλυφάδας – και πρέπει σ’ αυτό το σημείο να το τονίσω – ίσως είναι από τους Δήμους εκείνους στη Νότια Αθήνα, όπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό αυθαιρέτων κτισμάτων πρώτης κατοικίας, περίπου 400 με 500 νοικοκυριά.

Παράλληλα ανθίζει και η πολιτική ψηφοθηρία για μελλοντική ένταξη της περιοχής, δηλαδή του δάσους στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Δυόμισι–τρία χρόνια πριν, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Νέας Δημοκρατίας, του κυρίου Θεοδωρόπουλου, με την σύμφωνη γνώμη της τότε αντιπολίτευσης του Πασοκ, επικαιροποιώντας παλιές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, ψηφίζουν και ζητούν από την Κυβέρνηση την ένταξη της εκτός σχεδίου περιοχής που βρίσκεται στην Β Ζώνη Υμηττού στο σχέδιο πόλης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας Υμηττού, που είχε προχωρήσει η τότε ηγεσία ΥΠΕΚΑ, του κυρίου Σουφλιά και κάτω από την έντονη πίεση των κατοίκων των αυθαιρέτων κτισμάτων της περιοχής.

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να τονίσουμε, είναι το γεγονός ότι παράλληλα με την αυθαίρετη δόμηση στον τομέα κατοικία, παρατηρούμε στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, στο βουνό ν’ αναπτύσσονται στη διάρκεια των χρόνων, δραστηριότητες που κακοποιούν το φυσικό περιβάλλον.

α) Η ιδιωτική πρωτοβουλία, με καθαρό σκοπό το κέρδος, δημιουργεί και εκμεταλλεύεται εμπορικές δραστηριότητες πάνω στο βουνό.

β) Έχει κατασκευαστεί εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών.

γ) Το Δημόσιο έχει κατασκευάσει κτίρια και δεξαμενές νερού της ΕΥΔΑΠ. Έχει δε, επεκτείνει κτιριακά συγκροτήματα της Αεροπορίας και χώρους εναπόθεσης παλαιών πολεμικών υλικών και μηχανημάτων.

δ) Η ΔΕΗ κατασκευάζει στο τέρμα της οδού Ανθέων, κέντρο υπερυψηλής τάσης Κ.Υ.Τ.

ε) Κατασκευάζεται κεραία κινητής τηλεφωνίας στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα στην Τερψιθέα και την Αργυρούπολη, πάνω από το νταμάρι του Βλάχου.

Παρόλη αυτή την πολεοδομική βαρβαρότητα, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πάλι σενάρια για την κατασκευή της σήραγγας του Υμηττού που θα ενώσει την Νότια Αθήνα με την Ανατολική Αττική, στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας με την Αργυρούπολη. Μια παλιά πρόταση η οποία προβλέπεται στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Μέσα σε όλες αυτές τις προσπάθειες απαξίωσης και καταστροφής του Υμηττού, καταγράφονται και οι προθέσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όπου θεωρώντας ότι το βουνό είναι ιδιοκτησία τους και πιθανόν το αποχωρητήριό τους, θέλουν να μεταφέρουν σε έκταση 300 στρεμμάτων που θα τους παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη στρατιωτική βάση της Αεροπορίας στην Τερψιθέα, το νεκροταφείο της πόλης, το γκαράζ των αυτοκινήτων του Δήμου και το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών που τώρα είναι στην κάτω Γλυφάδα.

Είναι χαρακτηριστική η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Γλυφάδας, η 234 της 09-09-2008 όπου αναφέρει την λήψη απόφασης για την κατασκευή του έργου «Διάνοιξη δασικής οδού (πυροπροστασίας- αναψυχής) με συμπληρωματικά έργα υποδομής, στην περιοχή Τερψιθέας και των ορίων της πόλης ( οδός Αθανάτου- Αγ. Νεκταρίου-Ιδιοκτησια ΓΕΑ).

Όπως επίσης απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας της 08-12-2010 για το έργο «Διαπλάτυνση της οδού Αγίου Νεκταρίου» του δρόμου δηλαδή που χωρίζει τον Υμηττό με το σχέδιο πόλης, εργολαβία η οποία δημοπρατήθηκε με 1 εκατομμύριο Ευρώ.

Και ενώ υπάρχει αυτό το τόσο ομιχλώδες τοπίο στον Υμηττό, οι πυρκαγιές του Ιουνίου του 2009 αποτελειώνουν τα πάντα καταστρέφοντας 7 χιλιάδες στρέμματα δάσους δημιουργώντας, απίστευτες συνθήκες διαβίωσης των κάτοικων των γύρω περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα με τις πλημύρες.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς η Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση αναδάσωση του καμένου δάσους, με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη κυρίου Μανιάτη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2009 ΦΕΚ 406, από τα 6.564 στρέμματα εξαιρεί περίπου 1.900 στρέμματα από την αναδάσωση , προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες. Να πούμε βέβαια εδώ, ότι ούτε στην υπό αναδάσωση περιοχή έχει φυτέψει έστω και ένα δένδρο μέχρι σήμερα.

Τελειώνοντας να πω ότι εμείς στο Δήμο της Γλυφάδας, τα τοπικά κινήματα, οι μαζικοί φορείς, οι διάφορες συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται στη βάναυση λεηλασία και κακοποίηση του ορεινού όγκου της Δημόσιας Δασικής Έκτασης του Υμηττού, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για:

  1. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών και Γεωργίας της 11ης Δεκεμβρίου 2002 για τον Υμηττό στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας, που λέει ότι είναι Δημόσια Δασική Έκταση.
  2. Καμιά επέκταση του Σχεδίου Πόλης στον Υμηττό.
  3. Πλήρη εφαρμογή της Α Ζώνης προστασίας του Υμηττού και στη Β Ζώνη.
  4. Άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων των δραστηριοτήτων από τον Υμηττό που δεν συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού.
  5. Άμεση απομάκρυνση της Αεροπορικής Βάσης ΕΤΕΜ.
  6. Κανένας αυτοκινητόδρομος να μην πληγώσει ΞΑΝΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ.

Δυστυχώς η πολιτεία, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ζωής, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα μείνουν στην ιστορία με το στίγμα της καταστροφής του φυσικού πλούτου, που είναι οι παραλίες, οι θάλασσες και τα βουνά.

Θα είναι υπόλογοι για την υποβάθμιση της ζωής εκατομμυρίων κατοίκων αυτού του τόπου.

Σε τελική ανάλυση όμως, ίσως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, οι νέοι άνθρωποι.

Σε μια πόλη όπως είναι η Αθήνα, που αναπτύχθηκε με τρομακτικές πολεοδομικές στρεβλώσεις και μοναδικό κριτήριο την αντιπαροχή, δεν έχουμε άλλη ευκαιρία για τη ζωή μας, για τη ζωή των παιδιών μας.

Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε, να υπερασπίσουμε τον κοινό πλούτο, το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια γη, για μας τους ίδιους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Σε πείσμα όλων αυτών που θέλουν να μας κλέψουν τη ζωή, στον Υμηττό, στην περιοχή των καμένων εκτάσεων της Γλυφάδας, μετά τις τελευταίες βροχές άρχισαν να εμφανίζονται χορτάρια και σαλιγκάρια.

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ,

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: