ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Mε αφορμή την πρόσφατη αυθαίρετη χωροθέτηση και εγκατάσταση νεκροταφείου στην Α’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, σε εκτός σχεδίου αναδασωτέα περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

    • Στον Υμηττό, υφίστανται ήδη και λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες μια σειρά Νεκροταφεία, χωρίς να έχουν προκύψει κατόπιν μιας συνολικής μελέτης χωροθέτησης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά ύστερα από αυθαίρετες ενέργειες Δημάρχων με την κάλυψη κεντρικών πολιτικών  παραγόντων (υπουργών, βουλευτών, νομαρχών κλπ). Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των υφιστάμενων Νεκροταφείων στους Δήμους Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Βούλας κ.α
    •  Στην πρόσφατη αυθαίρετη εγκατάσταση Νεκροταφείου στην Α’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού στην Γλυφάδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους και δήλωσαν ότι δεν θα αποδεχτούν την  αυθαιρεσία του νέου Νεκροταφείου, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις ήδη υφιστάμενες αυθαιρεσίες, οι οποίες δεν περιορίζονται στα προαναφερθέντα Νεκροταφεία αλλά και σε πολλές άλλες αυθαίρετες εγκαταστάσεις, από ιδιώτες και κρατικούς φορείς.
    • Και ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος «Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας» (Ο.Ρ.Σ.Α) γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υπερκορεσμένων νεκροταφείων στην Αττική με την διενέργεια συνολικής μελέτης χωροθέτησης νέων Νεκροταφείων, ο υφυπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ. 19/8), ανέφερε ότι στην περιοχή της Γλυφάδας προωθείται ως λύση «η επέκταση υφιστάμενου Νεκροταφείου σε όμορο Δήμο». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για το Νεκροταφείο Αργυρούπολης το οποίο επίσης βρίσκεται στα όρια της Α’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού…

Κατόπιν των όσων αναφέρονται παραπάνω, ζητάμε:

–          Την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων για όλες τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Υμηττού, την άμεση καταστροφή της αυθαίρετης περίφραξης δημόσιου δασικού χώρου στην περιοχή της Γλυφάδας για την εγκατάσταση Νεκροταφείου, την απαλλαγή του δήμαρχου Γλυφάδας και του Μητροπολίτη από τα καθήκοντά τους λόγω κατάχρησης εξουσίας.

–          Την κατάργηση του καθεστώτος ανεξέλεγκτης ουσιαστικά αδειοδότησης των ναών, μέσω της ναοδομίας.

–          την  άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας καύσης των νεκρών για όσους το επιθυμούν.

–          την αναζήτηση  χωροθέτησης εγκαταστάσεων νέων Νεκροταφείων σε κατάλληλες αδόμητες εκτάσεις των εντός σχεδίου περιοχών των Δήμων.

–          την δυνατότητα προσωρινής ταφής των νεκρών του υπερκορεσμένου Νεκροταφείου Γλυφάδας, σε Νεκροταφεία γειτονικών δήμων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: